
Pieczarki nadziewane warzywami i chorizo, czyli czyszczenie lodówki:) Ja miałam w lodówce akurat składniki, jak wskazałam niżej, ale do farszu możesz użyć również inne warzywa.
Składniki
- 4 duże pieczarki
- 1 biała cebula
- 200 gram świeżego szpinaku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 100 gram kiełbasy chorizo
- 1 ząbek czosnku
- 2 średniej wielkości pomidory
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- tarta mozarella
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Pieczarki umyć, obciąć nóżki, odstawić.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w plastry chorizo, podsmażyć chwilkę razem.
- Warzywa umyć, paprykę i nóżki pieczarek pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy.
- Dodać szpinak i wyciśnięty czosnek. Chwilkę podsmażyć aż szpinak zmniejszy objętość.
- Pomidory obrać ze skóry, wkroić do warzyw, podsmażyć chwilkę, dodać soli i pieprzu do smaku.
- Warzyw nie należy smażyć zbyt długo, papryka powinna zachować soczystość.
- Przygotować naczynie żaroodporne. Pieczarki nadziać warzywami i chorizo, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni (termo obieg).
- Następnie posypać mozarellą i piec jeszcze 3-5 minut. Pieczarek nigdy nie piekę zbyt długo, wolę, jak są sprężyste.
Notes
Nadziewane pieczarki sprawdzają się zawsze, gdy należałoby już oczyścić lodówkę z warzyw - a do tego są pyszne:)
Komentarze