Pieczarki nadziewane warzywami i chorizo

Pieczarki nadziewane warzywami i chorizo

Pieczarki nadziewane warzywami i chorizo, czyli czyszczenie lodówki:) Ja miałam w lodówce akurat składniki, jak wskazałam niżej, ale do farszu możesz użyć również inne warzywa.

Składniki

  • 4 duże pieczarki
  • 1 biała cebula
  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 100 gram kiełbasy chorizo
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • tarta mozarella
4 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Pieczarki umyć, obciąć nóżki, odstawić.
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w plastry chorizo, podsmażyć chwilkę razem.
  • Warzywa umyć, paprykę i nóżki pieczarek pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy.
  • Dodać szpinak i wyciśnięty czosnek. Chwilkę podsmażyć aż szpinak zmniejszy objętość.
  • Pomidory obrać ze skóry, wkroić do warzyw, podsmażyć chwilkę, dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Warzyw nie należy smażyć zbyt długo, papryka powinna zachować soczystość.
  • Przygotować naczynie żaroodporne. Pieczarki nadziać warzywami i chorizo, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni (termo obieg).
    Pieczarki nadziewane warzywami i chorizo
  • Następnie posypać mozarellą i piec jeszcze 3-5 minut. Pieczarek nigdy nie piekę zbyt długo, wolę, jak są sprężyste.
    Nadziewane pieczarki z warzywami i chorizo
5 from 2 votes

Notes

Nadziewane pieczarki sprawdzają się zawsze, gdy należałoby już oczyścić lodówkę z warzyw - a do tego są pyszne:)

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz