
Pyszne pesto z bazylii z dodatkiem parmezanu i orzeszków pinii. Idealne do makaronów. Do przygotowania pesto idealny jest malakser. Ze wskazanej ilości składników powstanie mniejsza porcja pesto - idealna ilość dla 2 małych porcji makaronu. Na większą ilość osób polecam podwoić ilość składników.
Składniki
- 1 "doniczka" bazylii
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wyposażenie
- malakser
Instrukcja
- Bazylię umyć , przełożyć do malaksera - rozdrobnić.
- Orzeszki pinii podprażyć na suchej patelni, przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki tartego parmezanu, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 100 ml oliwy z oliwek. Całość połączyć w malakserze.
- Przyprawić wg smaku solą i pieprzem - gotowe! To pesto jest obłędnie pyszne, ale malakser robi tu kawał dobrej roboty, wcześniej przygotowywałam pesto w blenderze, ale blender moim zdaniem nie radzi sobie tu dobrze.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu pesto z bazylii - przygotujesz je w kilka minut i cieszysz się pysznym dodatkiem do makaronu - to pesto jest obłędnie pyszne!
Komentarze