Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Pyszne pesto z bazylii z dodatkiem parmezanu i orzeszków pinii. Idealne do makaronów. Do przygotowania pesto idealny jest malakser. Ze wskazanej ilości składników powstanie mniejsza porcja pesto - idealna ilość dla 2 małych porcji makaronu. Na większą ilość osób polecam podwoić ilość składników.

Składniki

  • 1 "doniczka" bazylii
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
2 porcje

Wyposażenie

  • malakser

Instrukcja

  • Bazylię umyć , przełożyć do malaksera - rozdrobnić.
  • Orzeszki pinii podprażyć na suchej patelni, przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki tartego parmezanu, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 100 ml oliwy z oliwek. Całość połączyć w malakserze.
  • Przyprawić wg smaku solą i pieprzem - gotowe! To pesto jest obłędnie pyszne, ale malakser robi tu kawał dobrej roboty, wcześniej przygotowywałam pesto w blenderze, ale blender moim zdaniem nie radzi sobie tu dobrze.
    Pesto z bazylii
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu pesto z bazylii - przygotujesz je w kilka minut i cieszysz się pysznym dodatkiem do makaronu - to pesto jest obłędnie pyszne!

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz