
Pyszne penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem w kremowym sosie z dodatkiem sera grana padano.
Składniki
- 250 gram makaronu penne
- 200 gram świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram wędzonego łososia
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu greckiego 10%
- 4 łyżki tartego grana padano
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- W woku rozgrzać oliwę z oliwek, ale nie za mocno oliwa nie lubi wysokich temperatur. Wycisnąć 2 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć, następnie dodać umyty szpinak. Dodać soli i pieprzu, podsmażyć chwilkę aż szpinak zmniejszy troszkę objętość.
- Podsmażony szpinak przełożyć na talerz a na patelnię dodać śmietankę 30%, śmietanę 18%, jogurt grecki i grana padano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż powstanie gładki sos.
- Do sosu przełożyć podsmażony szpinak i pokrojonego na kawałki wędzonego łososia.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać ugotowany makaron. W razie potrzeby doprawić.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Smaczku dodaje pyszny kremowy sos na bazie śmietany i jogurtu greckiego z dodatkiem grana padano.
Komentarze