Penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Pyszne penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem w kremowym sosie z dodatkiem sera grana padano.

Składniki

  • 250 gram makaronu penne
  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram wędzonego łososia
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 10%
  • 4 łyżki tartego grana padano
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
3 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • W woku rozgrzać oliwę z oliwek, ale nie za mocno oliwa nie lubi wysokich temperatur. Wycisnąć 2 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć, następnie dodać umyty szpinak. Dodać soli i pieprzu, podsmażyć chwilkę aż szpinak zmniejszy troszkę objętość.
  • Podsmażony szpinak przełożyć na talerz a na patelnię dodać śmietankę 30%, śmietanę 18%, jogurt grecki i grana padano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż powstanie gładki sos.
  • Do sosu przełożyć podsmażony szpinak i pokrojonego na kawałki wędzonego łososia.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Na koniec dodać ugotowany makaron. W razie potrzeby doprawić.
    Penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem
5 from 4 votes

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu penne ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Smaczku dodaje pyszny kremowy sos na bazie śmietany i jogurtu greckiego z dodatkiem grana padano. 

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz