
Pyszne i szybkie w przygotowaniu penne ze szpinakiem i szparagami
Składniki
- 250 g makaronu penne
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki tartego grana padano
- oliwa z oliwek, sól pieprz
Instrukcja
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta.
- Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z oliwek (nie za mocno, oliwa nie lubi wysokich temperatur). Czosnek wycisnąć przez praskę, chwilkę podsmażyć. Dodać umyty szpinak, dodać soli i pieprzu do smaku, chwilkę smażyć aż straci objętość. Szpinak przełożyć do miseczki.
- Szparagi umyć, odkroić stwardniałe końcówki, pokroić na 3 -4 części podsmażyć 10 minut aż trochę zmiękną, ja pozostawiam lekko chrupiące, wówczas są bardziej wyraziste w smaku. Przełożyć do miseczki.
- Na patelnię dodać śmietanę, jogurt grecki i ser grana padano. Dokładnie wymieszać.
- Do sosu dodać szpinak i szparagi. Dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać ugotowane penne. Wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku. Całość posypać tartym grana padano.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu penne ze szpinakiem i szparagami. Idealne zawsze, gdy nie masz czasu gotować a masz ochotę na coś pysznego.
Komentarze