Penne ze szpinakiem i szparagami

Penne ze szpinakiem i szparagami

Pyszne i szybkie w przygotowaniu penne ze szpinakiem i szparagami

Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki tartego grana padano
  • oliwa z oliwek, sól pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta.
  • Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z oliwek (nie za mocno, oliwa nie lubi wysokich temperatur). Czosnek wycisnąć przez praskę, chwilkę podsmażyć. Dodać umyty szpinak, dodać soli i pieprzu do smaku, chwilkę smażyć aż straci objętość. Szpinak przełożyć do miseczki.
  • Szparagi umyć, odkroić stwardniałe końcówki, pokroić na 3 -4 części podsmażyć 10 minut aż trochę zmiękną, ja pozostawiam lekko chrupiące, wówczas są bardziej wyraziste w smaku. Przełożyć do miseczki.
  • Na patelnię dodać śmietanę, jogurt grecki i ser grana padano. Dokładnie wymieszać.
  • Do sosu dodać szpinak i szparagi. Dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać ugotowane penne. Wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku. Całość posypać tartym grana padano.
    Penne ze szpinakiem i szparagami
  • Penne ze szpinakiem i szparagami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu penne ze szpinakiem i szparagami. Idealne zawsze, gdy nie masz czasu gotować a masz ochotę na coś pysznego.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz