Penne z suszonymi pomidorami oliwkami i pesto

Penne z suszonymi pomidorami oliwkami i pesto

Szybki obiad pełen smaku - penne z suszonymi pomidorami, oliwkami i pesto z bazylii. Pesto można wykonać samemu lub skorzystać z gotowej wersji.

Składniki

  • 200 g penne
  • 100 g suszonych pomidorów (z oleju)
  • 100 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki pesto za bazylii (Kupne lub wyrób własny. Z kupnych polecam pesto verde z lidla).
  • oliwa z oliwe, sól, pieprz
  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • tarty parmezan (do posypania gotowego dania)
4 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Penne ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę razem podsmażyć.
  • Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w plastry, oliwki przeciąć w pół, dodać na patelnię.
  • Ugotowany makaron dodać do podsmażony warzyw, dodać 2-3 łyżki pesto verde, oregano i podsmażyć chwilkę razem. Podawać posypane parmezanem.
    Penne z suszonymi pomidorami oliwkami i pesto
5 from 1 vote

Notes

Pyszne penne z zielonym pesto, suszonymi pomidorami i oliwkami to połączenie wyrazistych smaków, które tworzą pyszną całość.

Podsumowanie

Course: Daike główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz