
Szybkie i bardzo sycące penne z brokułami, szpinakiem i gorgonzolą. Pyszne i sycące danie z jednej patelni.
Składniki
- 200 g makaronu penne
- 1 mały brokuł
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 100 g sera gorgonzola
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Brokuł umyć podzielić na mniejsze różyczki, odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wycisnąć ząbek czosnku. dodać pokrojony na mniejsze kawałki brokuł. Smażyć aż lekko zmięknie.
- Następnie dodać umyty szpinak, podsmażyć chwilę aż szpinak straci objętość.
- Na środku patelni zrobić miejsce na ser, dodać gorgonzolę, delikatnie mieszać aż się rozpuści, następnie połączyć z warzywami.
- Dodać 2 łyżki śmietany, całość połączyć, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Dodać ugotowany makaron penne. Dokładnie wymieszać, chwilkę podsmażyć razem aż sos zredukuje się i zgęstnieje.
Uwagi
Penne z brokułem, szpinakiem i serem gorgonzola to bardzo sycące danie. Przygotujesz je na jednej patelni w 30 minut.
Komentarze