Penne z brokułami szpinakiem i gorgonzolą

Penne z brokułami szpinakiem i gorgonzolą

Szybkie i bardzo sycące penne z brokułami, szpinakiem i gorgonzolą. Pyszne i sycące danie z jednej patelni.

Składniki

  • 200 g makaronu penne
  • 1 mały brokuł
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
4 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Brokuł umyć podzielić na mniejsze różyczki, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wycisnąć ząbek czosnku. dodać pokrojony na mniejsze kawałki brokuł. Smażyć aż lekko zmięknie.
  • Następnie dodać umyty szpinak, podsmażyć chwilę aż szpinak straci objętość.
  • Na środku patelni zrobić miejsce na ser, dodać gorgonzolę, delikatnie mieszać aż się rozpuści, następnie połączyć z warzywami.
  • Dodać 2 łyżki śmietany, całość połączyć, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Dodać ugotowany makaron penne. Dokładnie wymieszać, chwilkę podsmażyć razem aż sos zredukuje się i zgęstnieje.
  • Penne z brokułami szpinakiem i gorgonzolą
5 from 1 vote

Uwagi

Penne z brokułem, szpinakiem i serem gorgonzola to bardzo sycące danie. Przygotujesz je na jednej patelni w 30 minut. 

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz