
Szybkie i zdrowe danie, nie tylko na obiad czy kolacje. Idealnie pasuje również na lunchbox do pracy.
Składniki
- 2 woreczki kaszy pęczak (200g)
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g (1 op.) świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała ususzona papryczka peperoncino
- 100 g mrożonego groszku
- 50 g sera sałatkowego typu greckiego
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Instrukcja
- W osolonej wodzie gotujemy 2 woreczki kaszy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i przesypujemy do półmiska.
- W osolonej wodzie gotujemy do miękkości umytą i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Następnie odcedzamy i odstawiamy.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, dodajemy 200g umytego świeżego szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż zmniejszy objętość.
- Następnie dodajemy mrożony groszek, ugotowaną fasolkę szparagową i kaszę pęczak, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można wkruszyć 1 suszoną papryczkę peperoncino. Gotowe danie posypujemy pokruszoną fetą. Świetnie nadaje się jako lunch box do pracy.
Uwagi
Szybkie danie, które można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy. Szybkie zdrowe i pyszne.
Komentarze