Pęczak ze szpinakiem i fasolką

Pęczak ze szpinakiem i fasolką

Szybkie i zdrowe danie, nie tylko na obiad czy kolacje. Idealnie pasuje również na lunchbox do pracy.

Składniki

  • 2 woreczki kaszy pęczak (200g)
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g (1 op.) świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała ususzona papryczka peperoncino
  • 100 g mrożonego groszku
  • 50 g sera sałatkowego typu greckiego
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
4 porcje

Instrukcja

  • W osolonej wodzie gotujemy 2 woreczki kaszy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i przesypujemy do półmiska.
  • W osolonej wodzie gotujemy do miękkości umytą i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Następnie odcedzamy i odstawiamy.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, dodajemy 200g umytego świeżego szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż zmniejszy objętość.
  • Następnie dodajemy mrożony groszek, ugotowaną fasolkę szparagową i kaszę pęczak, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można wkruszyć 1 suszoną papryczkę peperoncino. Gotowe danie posypujemy pokruszoną fetą. Świetnie nadaje się jako lunch box do pracy.
    Pęczak ze szpinakiem i fasolką
5 from 1 vote

Uwagi

Szybkie danie, które można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy. Szybkie zdrowe i pyszne.

Podsumowanie

Rodzaj: Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz