Pavlova
Pavlova jest delikatniejsza od bezy - chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Najlepiej smakuje z kremem z mascarpone i śmietanki 30% oraz z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.

Składniki

Beza:

  • 6 białek (z jajek wielkości M) Powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 300 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 op. cukru wanilinowego

Dekoracja

  • owowce sezonowe (u mnie tym razem maliny - 150g)
8 porcji

Instrukcja

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Od talerza o średnicy ok. 22 cm odrysować ołówkiem okrąg. Papier przełożyć na drugą stronę, aby ołówek nie dotykał bezy. Odstawić.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termo obieg)
  • Białka przelać do misy miksera dodać szczyptę soli, zmiksować aż piana stanie się puszysta.
  • Ciągle miksować na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i ocet, chwilkę zmiksować.
  • Ubite białka wyłożyć na narysowany okrąg. Na środku zrobić lekkie zagłębienie i uformować brzegi zagarniając łyżką białka od dołu do góry.
  • Przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 100 stopni (termo obieg). Suszyć 4h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągnąć bezę, przełożyć na paterę i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Krem

  • W tym czasie do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę 30% i cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować aż krem zgęstnieje. Wyłożyć na ostudzoną bezę i przyozdobić owocami.
    Pavlova
  • Przechowywać w lodówce.
    Pavlova
5 from 2 votes

Notes

Pavlova jest wyśmienita, trudno jej się oprzeć, rozpływa się w ustach i zachwyca gości. Pyszny i wykwintny deser.

Podsumowanie

Course: Deser
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 4 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz