
Pavlova jest delikatniejsza od bezy - chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Najlepiej smakuje z kremem z mascarpone i śmietanki 30% oraz z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.
Składniki
Beza:
- 6 białek (z jajek wielkości M) Powinny mieć temperaturę pokojową.
- 300 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 op. cukru wanilinowego
Dekoracja
- owowce sezonowe (u mnie tym razem maliny - 150g)
Instrukcja
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Od talerza o średnicy ok. 22 cm odrysować ołówkiem okrąg. Papier przełożyć na drugą stronę, aby ołówek nie dotykał bezy. Odstawić.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg)
- Białka przelać do misy miksera dodać szczyptę soli, zmiksować aż piana stanie się puszysta.
- Ciągle miksować na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i ocet, chwilkę zmiksować.
- Ubite białka wyłożyć na narysowany okrąg. Na środku zrobić lekkie zagłębienie i uformować brzegi zagarniając łyżką białka od dołu do góry.
- Przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 100 stopni (termo obieg). Suszyć 4h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągnąć bezę, przełożyć na paterę i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Krem
- W tym czasie do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę 30% i cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować aż krem zgęstnieje. Wyłożyć na ostudzoną bezę i przyozdobić owocami.
- Przechowywać w lodówce.
Notes
Pavlova jest wyśmienita, trudno jej się oprzeć, rozpływa się w ustach i zachwyca gości. Pyszny i wykwintny deser.
Komentarze