Pasztet
Pyszny, kremowy i aromatyczny pasztet - najlepszy domowy pasztet. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 500 g cielęciny
  • 300 g wieprzowiny (karkówka)
  • 400 g mięsa z udźca indyka
  • 400 g wątróbek z kurczaka
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • korzenia selera
  • 2 całe jajka
  • 1 bułka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 biała cebula
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 keksówka 23x13cm

Wyposażenie

  • Keksówka 23 x 13cm

Instrukcja

  • Bułkę namoczyć w wodzie.
  • Cielęcinę, udziec z indyka, karkówkę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka.
  • Dodać umyte, obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i seler, przypieczoną na grillu cebulę, 3-4 listki laurowe, 4 ziela angielskie i 1 czubatą łyżkę soli. Zgotować i zszumować. Następnie gotować na małym ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Odcedzić. Bulion można wykorzystać do przygotowania zupy.
  • Opłukane wątróbki z kurczaka sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do mięsa. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę.
  • Mięsa, warzywa, wątróbkę i bułkę zmielić koniecznie dwukrotnie. Wówczas pasztet będzie delikatny.
  • Dodać 2 jajka, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem.
  • Keksówkę 23x13 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pasztet i wygładzić powierzchnię.
  • Piec w temperaturze 150℃ termoobieg przez 1,5h, kroić po ostudzeniu.
    Pasztet
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszny, kremowy i delikatny pasztet, który moja rodzina uwielbia. Jest bardzo aromatyczny, koniecznie musicie go wypróbować.

Podsumowanie

Rodzaj: Dodatki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz