
Pyszny, kremowy i aromatyczny pasztet - najlepszy domowy pasztet. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 500 g cielęciny
- 300 g wieprzowiny (karkówka)
- 400 g mięsa z udźca indyka
- 400 g wątróbek z kurczaka
- 2 średnie pietruszki
- 2 średnie marchewki
- ⅓ korzenia selera
- 2 całe jajka
- 1 bułka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- 1 biała cebula
- 1 czubata łyżka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wyposażenie
- Keksówka 23 x 13cm
Instrukcja
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Cielęcinę, udziec z indyka, karkówkę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka.
- Dodać umyte, obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i seler, przypieczoną na grillu cebulę, 3-4 listki laurowe, 4 ziela angielskie i 1 czubatą łyżkę soli. Zgotować i zszumować. Następnie gotować na małym ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Odcedzić. Bulion można wykorzystać do przygotowania zupy.
- Opłukane wątróbki z kurczaka sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do mięsa. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę.
- Mięsa, warzywa, wątróbkę i bułkę zmielić koniecznie dwukrotnie. Wówczas pasztet będzie delikatny.
- Dodać 2 jajka, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem.
- Keksówkę 23x13 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pasztet i wygładzić powierzchnię.
- Piec w temperaturze 150℃ termoobieg przez 1,5h, kroić po ostudzeniu.
Video
Notes
Pyszny, kremowy i delikatny pasztet, który moja rodzina uwielbia. Jest bardzo aromatyczny, koniecznie musicie go wypróbować.
Komentarze