Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Pyszny pasztet z fasoli z dodatkiem pieczonych białych warzyw - pietruszki selera i cebuli, które dzięki pieczeniu nadają pasztetowi pyszny aromat. Do aromatyczne zioła i u mnie peperoncino, które nadaje całości lekkiego pazura.
Pamiętaj, aby fasolę namoczyć w zimnej wodzie wieczorem - dzień wcześniej przed przygotowaniem pasztetu.

Składniki

  • 500 g fasoli piękny Jaś
  • 1/3 korzenia selera
  • 4 jajka
  • 2 duże pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej (w proszku)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek
  • 2 małe suszone papryczki peperoncino (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
1 keksówka 26cm x 13 cm

Wyposażenie

  • 1 keksówka 26cm x 13cm

Instrukcja

  • Fasolę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie (wody powinno być ok. 10 cm nad fasolę). Pozostawić tak na noc.
  • Następnego dnia odcedzić wodę z fasoli, wlać świeżą, dodać 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego. Zagotować pod przykryciem a następnie zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu do miękkości (u mnie trwało to ok. 2h). 1 łyżkę soli dodać dopiero w połowie gotowania.
  • Warzywa umyć, selera, pietruszkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 30 minut. Niektóre warzywa będą bardziej przypieczone - nadadzą dzięki temu pasztetowi pyszny aromat.
  • Nie wylewać wody z ugotowanej fasoli, posłuży do podlewania fasoli podczas blendowania.
  • Fasolę blendować partiami wraz z warzywami. W razie potrzeby podlewać minimalnie wodą z ugotowanej fasoli (jednak nie za dużo, żeby zamiast pasztetu nie wyszedł Ci hummus).
  • Do zblendowanej fasoli dodać 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej, 4 jajka oraz soli i pieprzu wg uznania. U mnie dodatkowo 2 małe peperoncino. Dokładnie wymieszać.
  • Keksówkę 26cm x 13cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pasztet. Dodać świeże zioła, np. rozmaryn, u mnie dodatkowo szypta peperoncino na górę.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut (termoobieg), następnie jeśli pasztet jest zbyt blady, włączyć funkcję grilla i podpiec pasztet 10 - 15 minut wg uznania. Gotowy pasztet wystudzić a następnie pozostawić w lodówce na całą noc. Kroić dopiero następnego dnia.
    Pasztet z fasoli
5 from 1 vote

Notes

Pyszny pasztet w lżejszej, zdrowszej formie. Serdecznie Wam polecam - od jakiegoś czasu pokochałam pasztety warzywne i ten pasztet z fasoli jest jednym z moich ulubionych.

Podsumowanie

Course: Pasztety
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 3 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz