Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

Idealny przepis na pasztet z dzika. To mój sprawdzony przepis - już od kilku lat najchętniej go robię na święta czy szczególne okazje.

Składniki

  • 500 gram mięsa z dzika (ja miałam szynkę)
  • 400 gram wątróbki drobiowej
  • 500 ml wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 100 gram korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka rozmiar M
  • garść suszonej żurawiny
  • zioła: 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, pół łyżeczki ziaren pieprzu. Dodatkowo na wierzch - świeży rozmaryn.
15 porcji

Wyposażenie

  • Keksówka 26 cm x 15 cm

Instrukcja

  • Mięso rozmrozić, najlepiej pozostawiając w misce w lodówce przez noc. Rozmrożone mięso dokładnie umyć zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Mięso przełożyć do rondelka, wlać 500 ml wody. Po zagotowaniu dokładnie zszumować a następnie przyprawić solą.
  • Warzywa umyć i pokroić na większe kawałki, dodać do mięsa dopiero po zszumowaniu.
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki ziaren pieprzu.
  • Gotować pod przykryciem przez 90 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
  • W między czasie obrać cebulę, pokroić na grubsze kawałki i zeszklić ją na patelni, odstawić.
  • Po ugotowaniu wszystkich składników odlej bulion, ale nie wylewaj go. 250 ml bulionu przyda się nam do pasztetu a resztę możesz wykorzystać na bazę pod sos.
  • Zarówno mięso, wątróbkę, warzywa jak i podsmażoną cebulę zmiel maszynką na drobnych oczkach.
  • Do zmielonego mięsa dodaj: jajka, bułkę tartą, majeranek, rozmaryn, wyciśnięty przez praskę czosnek 250 ml bulionu pozostałego po ugotowanej szynce z dzika. Żurawinę posiekaj i również dodaj do mięsa. W razie potrzeby dopraw solą.
  • Masę pod pasztet dokładnie wymieszaj dłońmi.
  • Keksówkę o wymiarach 26 cm x 15 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Całą masę wyłożyć do środka. Dokładnie rozprowadzić i wygładzić powierzchnię. Ja na wierzch dałam jeszcze świeży rozmaryn.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut. Po przestudzeniu przechowywać w lodówce.
  • Pasztet z dzika
  • Pasztet z dzika
5 from 2 votes

Notes

Jak tylko mam więcej czasu w weekend lubię czasem upiec pasztet - a mój ulubiony to pasztet z dzika. Własne wyroby są najlepsze - wiemy co jest w środku:) Dlatego kiedy już raz spróbujesz pasztet z dzika, chętnie do niego wrócisz. Przepis na ten pasztet z dzika mam już od kilku lat i zawsze do niego chętnie wracam.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz