Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem batatów i aromatycznych przypraw. Wyśmienity zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego bardzo zdrowy posiłek. Soczewica zawiera bardzo dużo białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Jest również źródłem potasu, który ma ogromne znaczenie dla serca, ponieważ obniża ciśnienie krwi oraz kwasu foliowego.
Ponadto wracając do walorów smakowych - jest to świetny dodatek do wszelakich dań rybnych czy też mięsnych.

Składniki

  • 500 ml bulionu np. warzywnego
  • 500 g czerwonej soczewicy (2 szklanki)
  • ok.450 g batatów (ok. 2 średniej wielkości sztuki)
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
1 keksówka 23cm x 13cm

Wyposażenie

  • 1 keksówka 23cm x 13cm lub troszkę większa (moja keksówka jest dość mała, dlatego była wypełniona po brzegi i pasztet jest wysoki. Jeśli wolisz niższy pasztet użyj dłuższej keksówki i zmniejsz wówczas czas pieczenia do ok. 1h)

Instrukcja

  • Soczewicę dokładnie opłukać, kilkukrotnie wylewając wodę i dodając nową.
  • Następnie zalać soczewicę bulionem, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i dodać wszystkie przyprawy: 1 łyżkę czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Gotować bez przykrycia około 4-5 minut co chwilę mieszając, aby soczewica nie przywarła do garnka.
  • Następnie obrać i umyć bataty, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę zetrzeć również na dużych oczkach, ale do innego pojemnika, ponieważ będziemy ją smażyć jako pierwszą. Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na małych oczkach tarki, odstawić.
  • Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę z oliwek dodać startą cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać starte bataty i smażyć ok. 10 minut ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do ostudzenia.
  • Następnie dodać do woka ugotowaną soczewicę. Bulion prawie całkowicie się wchłonął, dodajemy więc całość do podsmażonych batatów.
  • Całość dokładnie wymieszać a następnie sprawdzić smak, czy nie należy doprawić solą lub pieprzem.
  • Na koniec dodać 4 jajka, dokładnie wymieszać.
  • Następnie wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia i przełożyć do środka soczewicę z batatami. Piec 30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (termo obieg). Następnie pozostawić taką samą temperaturę, ale przykryć pasztet (np. folią aluminiową) i piec przez 1h.
  • Po upieczeniu pozostawić pasztet do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Dopiero potem wyjąć z keksówki. Pasztet po upieczeniu jest miękki. Idealny do krojenia jest na następny dzień. Można go podawać na ciepło lub na zimno.
    Pasztet z soczewicy
  • Pasztet z soczewicy
5 from 3 votes

Notes

Pyszny i aromatyczny pasztet z czerwonej soczewicy. To świetny dodatek do mięs czy ryb. Świetnie sprawdza się na imprezach.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Dodatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz