
Przepis na pyszny, wilgotny i kremowy pasztet wielkanocny na bazie cielęciny, wieprzowiny, udźca z indyka i wątróbek drobiowych.Poniżej znajdziecie również film z przygotowania a ja jak zwykle zachęcam do subskrypcji kanału esencjakulinarna na Youtube:)
Składniki
- 400 g cielęciny
- 300 g wieprzowiny (u mnie karkówka)
- 300 g mięsa z udźca indyka
- 400 g wątróbek z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- ½ korzenia selera
- 1 kajzerka
- 2 całe jajka
- 1 biała cebula
- 1 czubata łyżka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3-4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Wyposażenie
- 1 keksówka 13cm x 23cm
- maszynka do mielenia mięsa
Instrukcja
- Karkówkę, cielęcinę i udziec z indyka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować następnie dokładnie zszumować.
- Warzywa umyć obrać, pokroić dodać do mięsa. Dodać 3-4 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i 1 czubatą łyżkę soli. Cebulę obrać, przekroić w pół, podsmażyć na grillu dodać mięsa. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie.
- Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą a następnie sparzyć wrzątkiem.
- Miękkie mięso, sparzone wątróbki i warzywa odcedzić. (Bulion można wykorzystać na zupę). Kajzerkę namoczyć w bulionie aż zmięknie.
- Mięso, wątróbkę, warzywa i kajzerkę zmielić koniecznie dwukrotnie, wówczas pasztet będzie kremowy.
- Zmielony pasztet przełożyć do dużego naczynia/ garnka dodać 2 całe jajka, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Keksówkę 13 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pasztet do ¾ wysokości keksówki. Pozostałą część można przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, które wcześniej posmarowaliśmy masłem i posypaliśmy bułką tartą. Wyrównać powierzchnię.
- Piec w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 1,5h.
Video
Notes
Pyszny, wilgotny i kremowy pasztet wielkanocny. Mój ulubiony przepis. Pasztet jest delikatny, idealnie smakują z chrzanem lub ćwikłami.
Komentarze