Pasztet Wielkanocny

Pasztet Wielkanocny

Przepis na pyszny, wilgotny i kremowy pasztet wielkanocny na bazie cielęciny, wieprzowiny, udźca z indyka i wątróbek drobiowych.
Poniżej znajdziecie również film z przygotowania a ja jak zwykle zachęcam do subskrypcji kanału esencjakulinarna na Youtube:)

Składniki

  • 400 g cielęciny
  • 300 g wieprzowiny (u mnie karkówka)
  • 300 g mięsa z udźca indyka
  • 400 g wątróbek z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 1 kajzerka
  • 2 całe jajka
  • 1 biała cebula
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3-4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
1 keksówka 13cm x 23cm

Wyposażenie

  • 1 keksówka 13cm x 23cm
  • maszynka do mielenia mięsa

Instrukcja

  • Karkówkę, cielęcinę i udziec z indyka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować następnie dokładnie zszumować.
  • Warzywa umyć obrać, pokroić dodać do mięsa. Dodać 3-4 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i 1 czubatą łyżkę soli. Cebulę obrać, przekroić w pół, podsmażyć na grillu dodać mięsa. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie.
  • Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą a następnie sparzyć wrzątkiem.
  • Miękkie mięso, sparzone wątróbki i warzywa odcedzić. (Bulion można wykorzystać na zupę). Kajzerkę namoczyć w bulionie aż zmięknie.
  • Mięso, wątróbkę, warzywa i kajzerkę zmielić koniecznie dwukrotnie, wówczas pasztet będzie kremowy.
  • Zmielony pasztet przełożyć do dużego naczynia/ garnka dodać 2 całe jajka, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Keksówkę 13 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pasztet do ¾ wysokości keksówki. Pozostałą część można przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, które wcześniej posmarowaliśmy masłem i posypaliśmy bułką tartą. Wyrównać powierzchnię.
  • Piec w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 1,5h.
    Pasztet Wielkanocny
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszny, wilgotny i kremowy pasztet wielkanocny. Mój ulubiony przepis. Pasztet jest delikatny, idealnie smakują z chrzanem lub ćwikłami.

Podsumowanie

Course: Dodatki, Pasztety
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 3 hours

Komentarze

Dodaj komentarz