Pasta z pomidorów i cukinii

Pasta z pomidorów i cukinii

Pyszna pasta na bazie pomidorków koktajlowych, cukinii i fety to idealny dodatek do świeżego pieczywa. Pyszny starter, również na imprezy.

Składniki

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cukinia
  • 100 g sera feta
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano
  • do przyozdobienia: 1 garść zielonych oliwek, 1 garść czarnych oliwek, grubszy plaster sera feta, kolendra lub pietruszka
6 porcji

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Warzywa umyć. Do naczynia żaroodpornego przesypać 400g pomidorków koktajlowych, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i 100g pokruszonej fety, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką oregano.
  • Piec w 180 stopniach (termoobieg) ok. 40-45 minut do miękkości cukinii.
  • Całość rozdrobnić blenderem, ale nie na całkiem gładką masę.
  • Przełożyć do półmiska, przyozdobić posiekanymi czarnymi i zielonymi oliwkami, pokruszoną fetą i kolendrą. Podawać ze świeżym pieczywem. U mnie często focaccia lub najprostszy chlebek pszenny z naczynia żaroodpornego. Przepisy również na moim blogu.
    Pasta z pomidorów i cukinii
5 from 1 vote

Notes

Pyszna przekąska nie tylko imprezowa pasta z pomidorów i cukinii na świeżymi pieczywie to również pyszna propozycja na kolację.

Podsumowanie

Course: Appetizer, kolacja, Starter
Cuisine: śródziemnomorska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz