
Pyszna pasta na bazie pomidorków koktajlowych, cukinii i fety to idealny dodatek do świeżego pieczywa. Pyszny starter, również na imprezy.
Składniki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cukinia
- 100 g sera feta
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano
- do przyozdobienia: 1 garść zielonych oliwek, 1 garść czarnych oliwek, grubszy plaster sera feta, kolendra lub pietruszka
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Warzywa umyć. Do naczynia żaroodpornego przesypać 400g pomidorków koktajlowych, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i 100g pokruszonej fety, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką oregano.
- Piec w 180 stopniach (termoobieg) ok. 40-45 minut do miękkości cukinii.
- Całość rozdrobnić blenderem, ale nie na całkiem gładką masę.
- Przełożyć do półmiska, przyozdobić posiekanymi czarnymi i zielonymi oliwkami, pokruszoną fetą i kolendrą. Podawać ze świeżym pieczywem. U mnie często focaccia lub najprostszy chlebek pszenny z naczynia żaroodpornego. Przepisy również na moim blogu.
Notes
Pyszna przekąska nie tylko imprezowa pasta z pomidorów i cukinii na świeżymi pieczywie to również pyszna propozycja na kolację.
Komentarze