Pasta z bobu i jajek

Pasta z bobu i jajek

Pasta z bobu i jajek z dodatkiem czosnku, oliwy i cytryny. Pyszna pasta na kanapki. Pastę z bobu przygotowuję zawsze, gdy okaże się mączysty a skórka twarda.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
10 porcji

Wyposażenie

  • blender

Instrukcja

  • Bób ugotować w osolonej wodzie.
  • Jajka ugotować na twardo.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
  • Bób obrać ze skóry, dodać do niego pokrojone jajka i zeszkloną cebulkę.
  • Wycisnąć czosnek, dodać 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie rozdrobnić blenderem.
  • Pasta idealnie nadaje się na bagietki, pieczywo lub krakersy jako przekąska.
    Pasta z bobu i jajek
5 from 1 vote

Notes

Pyszna pasta z bobu i jajek. Jeśli uwielbiasz bób koniecznie spróbuj tej pasty. Pasta z bobu i jajek nadaje się zarówno na pieczywo na śniadanie jak i przekąska na krakersy na imprezę. Zdrowa i pyszna!

Podsumowanie

Course: kolacje, Przekąska, Śniadania
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz