
Makaron calabrese - czyli z pastą na bazie pieczonej papryki, suszonych pomidorów i sera ricotty. Pyszna i prostsza w wykonaniu pasta niż mogłoby się wydawać. Pesto przygotowane w domu - to brak wzmacniaczy smaku i dużej ilości soli. Na prawdę warto dla zdrowia i dla smaku.
Składniki
Pesto calabrese:
- 3 słodkie papryki (czerwone)
- 1 op. sera ricotta
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 4 suszone pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Makaron:
- 200 g makaronu (u mnie Barilla nr 13)
Instrukcja
Pesto calabrese:
- Umyte papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termo obieg) przez 20 minut. W połowie czasu obrócić papryki na drugą stronę. Papryki powinny być podpieczone tak, aby skórka lekko odchodziła.
- Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać 1 łyżkę oregano, podsmażyć razem.
- Upieczone papryki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i przełożyć do misy blendera.
- Następnie dodać ricottę, 4 suszone pomidory, podsmażoną z czosnkiem i oregano cebulę (wraz z oliwą z patelni), 3 łyżki tartego parmezanu, przyprawić solą i pieprzem.
- Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Odcedzić następnie dodać pesto calabrese, wymieszać. Ja nie wykorzystuję całego pesto, ale wszystko zależy na ile osób gotujesz. Gotowe danie posypać parmezanem.
Notes
Pyszny makaron z sosem calabrese. Sycący i bardzo łatwo w przygotowaniu. Dania wykonanie samodzielnie w domu zawierają mniej soli i nie zawierają sztucznych dodatków - do tego są pyszne, koniecznie spróbujcie bo warto! Zarówno dla zdrowia jak i smaku..
Komentarze