Pasta calabrese

Makaron calabrese - czyli z pastą na bazie pieczonej papryki, suszonych pomidorów i sera ricotty. Pyszna i prostsza w wykonaniu pasta niż mogłoby się wydawać. Pesto przygotowane w domu - to brak wzmacniaczy smaku i dużej ilości soli. Na prawdę warto dla zdrowia i dla smaku.

Składniki

Pesto calabrese:

  • 3 słodkie papryki (czerwone)
  • 1 op. sera ricotta
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 4 suszone pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Makaron:

  • 200 g makaronu (u mnie Barilla nr 13)
8 porcji

Instrukcja

Pesto calabrese:

  • Umyte papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termo obieg) przez 20 minut. W połowie czasu obrócić papryki na drugą stronę. Papryki powinny być podpieczone tak, aby skórka lekko odchodziła.
  • Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać 1 łyżkę oregano, podsmażyć razem.
  • Upieczone papryki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i przełożyć do misy blendera.
  • Następnie dodać ricottę, 4 suszone pomidory, podsmażoną z czosnkiem i oregano cebulę (wraz z oliwą z patelni), 3 łyżki tartego parmezanu, przyprawić solą i pieprzem.
  • Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić.
    Pesto calabrese
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Odcedzić następnie dodać pesto calabrese, wymieszać. Ja nie wykorzystuję całego pesto, ale wszystko zależy na ile osób gotujesz. Gotowe danie posypać parmezanem.
    Pasta calabrese
5 from 3 votes

Notes

Pyszny makaron z sosem calabrese. Sycący i bardzo łatwo w przygotowaniu. Dania wykonanie samodzielnie w domu zawierają mniej soli i nie zawierają sztucznych dodatków - do tego są pyszne, koniecznie spróbujcie bo warto! Zarówno dla zdrowia jak i smaku..

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz