Passata pomidorowa
Do zrobienia passaty pomidorowej używam tylko pomidory LIMA. Są słodkie i mięsiste - idealne do przetworów. Pomidory do tego sosu można po usmażeniu przecierać przez sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek albo je sparzyć i obrać skórkę. Ja wybieram drugi sposób, pestki bynajmniej mi nie przeszkadzają:)Moja passata jest pyszna już sama w sobie - nie trzeba jej później doprawiać - zawsze dodaję oregano i czosnek - to taki mój must have:)Standardowo na 1 kg pomidorów dodaję niecałą łyżeczkę soli.Passata pomidorowa przygotowana w ten sposób to świetna baza do zup, właściwie już gotowy sos na pizzę czy sos do makaronu. Jest pyszna:)
Składniki
- 5 kg pomidorów lima
- 5 niepełnych łyżeczek soli (proponuję dodawać stopniowo i dopasować smak wg uznania)
- 2 łyżki suszonego oregano
- 4 ząbki czosnku
Wyposażenie
- 4-5 słoików 0,75l
Instrukcja
- Słoiki i zakrętki dokładnie umyć, ułożyć na blasze piekarnika. Sterylizować w temperaturze 100 stopni przez 25 minut.
- Pomidory sparzyć, pozostawić chwilę w gorącej wodzie, wówczas skórka łatwiej odejdzie. Obrać ze skóry, pokroić, przełożyć do dużego garnka, doprawić solą i pieprzem (u mnie niecała łyżeczka soli na każdy kilogram pomidorów) oraz dodać 2 łyżki suszonego oregano. Dodać obrane i wyciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku.
- Zagotować i dusić razem przez ok. 10 - 12 minut.
- Następnie od razu przełożyć do wysterylizowanych słoików. Należy dokładnie przetrzeć krawędź słoika oraz zakrętkę, nie może na niej pozostać sos, żeby nie zaczął się psuć. Do każdego słoika dodaję jeszcze plasterek świeżego czosnku. Słoik natychmiast zakręcić i położyć do góry dnem, pozostawić tak do wystudzenia.
- Tak przygotowana passata może spędzić ponad rok w spiżarni - jednak u mnie znika do dwóch miesięcy.
Uwagi
Pyszna passata pomidorowa - to u mnie baza do zup, sosów pomidorowych. Tak przyprawiona nadaje się od razu jako sos na pizzę - nie trzeba jej dodatkowo przyprawiać.
Komentarze