Paprykarz szczeciński
Paprykarz szczeciński to mój smak z dzieciństwa, tylko, że ten paprykarz, który przygotujesz sam/a, np. z mojego przepisu, będzie sto razy lepszy! Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)
Składniki
- 1 duża biała cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 czubata łyżka masła
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki gęstej passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 średnia wędzona makrela
- 1 woreczek ryżu jaśminowego
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
- 2 marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem a następnie zalewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego. Dusimy do miękkości warzyw aż woda odparuje.
- Następnie dodajemy 5 łyżeczek gęstej passaty pomidorowej, ½ łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, całość mieszamy i dusimy chwilkę razem.
- Makrelę obieramy, oczyszczamy z ości i rozdrabniamy widelcem, dodajemy do warzyw.
- Dodajemy ugotowany ryż jaśminowy. Całość mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i gotowe:) Paprykarz smakuje najlepiej po ostudzeniu, gdy smaki się przejdą.
Film
Uwagi
Pyszny domowy paprykarz, który możesz przyrządzić z ulubioną rybą wędzoną - u mnie do paprykarzu tylko wędzona makrela.
Komentarze