Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński to mój smak z dzieciństwa, tylko, że ten paprykarz, który przygotujesz sam/a, np. z mojego przepisu, będzie sto razy lepszy! Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)

Składniki

  • 1 duża biała cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki gęstej passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1 woreczek ryżu jaśminowego
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
8 porcji

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  • Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
  • 2 marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem a następnie zalewamy szklanką wody lub bulionu warzywnego. Dusimy do miękkości warzyw aż woda odparuje.
  • Następnie dodajemy 5 łyżeczek gęstej passaty pomidorowej, ½ łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, całość mieszamy i dusimy chwilkę razem.
  • Makrelę obieramy, oczyszczamy z ości i rozdrabniamy widelcem, dodajemy do warzyw.
  • Dodajemy ugotowany ryż jaśminowy. Całość mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i gotowe:) Paprykarz smakuje najlepiej po ostudzeniu, gdy smaki się przejdą.
    Paprykarz szczeciński
5 from 2 votes

Film

Uwagi

Pyszny domowy paprykarz, który możesz przyrządzić z ulubioną rybą wędzoną - u mnie do paprykarzu tylko wędzona makrela.

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, Dodatki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz