Panna cotta

Panna Cotta

Pyszna i kremowa panna cotta. To włoski deser, który przygotujesz szybko w swoim domu i zachwycisz gości. U mnie waniliowa panna cotta w klasycznej wersji. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań, zachęcam do subskrypcji kanału na YouTube:).

Składniki

  • 125 ml mleka 3,2% + 30 ml mleka do napęcznienia żelatyny
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
3 porcje

Wyposażenie

  • niewielkie pucharki na desery

Instrukcja

  • 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 30 ml zimnego mleka i odstawiamy do napęcznienia.
  • Do rondelka przelewamy 125 ml mleka i 350 ml śmietanki 30% oraz dodajemy 60g drobnego cukru do wypieków i 2 łyżki ekstraktu z wanilli.
  • Podgrzewamy w niskiej temperaturze, ciągle mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.
  • Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Ostudzoną panna cottę przelewamy do pucharków. Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by nie dotykała powierzchni deserów. Odstawiamy do lodówki na 4h lub całą noc. Podajemy z owocami lub musem owocowym
    Panna cotta
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Ważna uwaga - panna cotty nie należy od razu umieszczać w lodówce, należy ją schładzać stopniowo, wówczas panna cotta nie rozwarstwi się, unikamy też zgromadzenia wszystkich nasionek wanilli u dołu deseru. 

Podsumowanie

Rodzaj: Deser
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz