Panna Cotta
Pyszna i kremowa panna cotta. To włoski deser, który przygotujesz szybko w swoim domu i zachwycisz gości. U mnie waniliowa panna cotta w klasycznej wersji. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań, zachęcam do subskrypcji kanału na YouTube:).
Składniki
- 125 ml mleka 3,2% + 30 ml mleka do napęcznienia żelatyny
- 350 ml śmietanki 30%
- 60 g cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Wyposażenie
- niewielkie pucharki na desery
Instrukcja
- 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 30 ml zimnego mleka i odstawiamy do napęcznienia.
- Do rondelka przelewamy 125 ml mleka i 350 ml śmietanki 30% oraz dodajemy 60g drobnego cukru do wypieków i 2 łyżki ekstraktu z wanilli.
- Podgrzewamy w niskiej temperaturze, ciągle mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.
- Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia.
- Ostudzoną panna cottę przelewamy do pucharków. Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by nie dotykała powierzchni deserów. Odstawiamy do lodówki na 4h lub całą noc. Podajemy z owocami lub musem owocowym
Film
Uwagi
Ważna uwaga - panna cotty nie należy od razu umieszczać w lodówce, należy ją schładzać stopniowo, wówczas panna cotta nie rozwarstwi się, unikamy też zgromadzenia wszystkich nasionek wanilli u dołu deseru.
Komentarze