
Pancakes, czyli pyszne amerykańskie placuszki. Dzisiaj klasyczny przepis, bardzo prosty do wykonania. Do przyrządzenia pancakes idealnie sprawdza się patelnia beztłuszowa.
Składniki
- 300 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 380 ml mleka
- 80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
Wyposażenie
- patelnia beztłuszczowa
Instrukcja
- 80 g masła rozpuścić a następnie pozostawić w chłodnym miejscu do ostudzenia.
- Do większej miski wbić 2 jajka, roztgrzepać rózgą, dodać 380 ml mleka, 80g rozpuszczonego, ale ostudzonego masła. Całość dokładnie wymieszać rózgą.
- Bezpośrednio do mieszanki przesiać 300g przesianej mąki tortowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, dodać 3 czubate łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszać aż ciasto stanie się gładkie.
- Smażyć na nieprzywierającej patelni, można użyć odrobinę oleju do smażenia. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki. Usmażone odkładać na talerz, podawać z syropem klonowym, miodem lub owocami i jogurtem lub bitą śmietaną - wedle upodobania.
Notes
Pancakes to grube, małe naleśniki amerykańskie. Naleśniki te dotarły do Stanów wraz z kolonistami pochodzenia angielskiego, francuskiego i holenderskiego. Smażenie naleśników było popularne nawet podczas uroczystości. Dopiero w XVIII wieku zaczęto dodawać do nich środki spulchniające jak drożdże czy później sodę. Na ten moment do naleśników amerykańskich wykorzystywana jest mąka pszenna, rzadziej gryczana lub kukurydziana. Pancakes w Stanach podaje się z sezonowymi owocami, jak jagody czy truskawki oraz z dużą ilością syropu klonowego lub miodu. Naleśniki układa sie pionowo jeden na drugim a na górze co ciekawe (ale może być pysznie) daje małą kostkę masła i polewa syropem klonowym.
Komentarze