
Pyszne paluchy z serkiem, pietruszką i czosnkiem. Bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na imprezy. Paluchy można przygotować wcześniej a przed imprezą odgrzać chwilkę w piekarniku.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 op. serka Twój smak (135g)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Do posmarowania
- 1 jajko
- czarnuszka lub czarny sezam
Wyposażenie
- Blacha z wyposażenia piekarnika
- Papier do pieczenia
- nóż do pizzy (radełko)
Instrukcja
- Do miski przełożyć serek, dodać drobno posiekaną pietruszkę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Masę serową rozsmarować po całym arkuszu.
- Ciasto złożyć w pół.
- Okrągłym nożem do pizzy wyciąć paski o szer. ok 2 cm, tak aby wyszło 7 pasków.
- Patyczkiem zrobić na środku każdego paska zagłębienie.
- Następnie każdy pasek skręcić wokół własnej osi. Kręcimy w przeciwnym kierunku:) Gotowe paski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W półmisku widelcem roztrzepać jajko i posmarować nim dokładnie paluchy. Następnie posypać czarnuszką lub czarnym sezamem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dopiero wówczas włożyć paluchy, piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 25-30 minut na złoty kolor.
Notes
Pyszne paluchy czosnkowe z kremowym serkiem, pietruszką i czosnkiem. Szybka i pyszna przekąska na imprezy.
Komentarze