Paluchy czosnkowe

Paluchy czosnkowe

Pyszne paluchy z serkiem, pietruszką i czosnkiem. Bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na imprezy. Paluchy można przygotować wcześniej a przed imprezą odgrzać chwilkę w piekarniku.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 op. serka Twój smak (135g)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • czarnuszka lub czarny sezam
7 szt.

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia
  • nóż do pizzy (radełko)

Instrukcja

  • Do miski przełożyć serek, dodać drobno posiekaną pietruszkę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Masę serową rozsmarować po całym arkuszu.
  • Ciasto złożyć w pół.
  • Okrągłym nożem do pizzy wyciąć paski o szer. ok 2 cm, tak aby wyszło 7 pasków.
  • Patyczkiem zrobić na środku każdego paska zagłębienie.
  • Następnie każdy pasek skręcić wokół własnej osi. Kręcimy w przeciwnym kierunku:) Gotowe paski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W półmisku widelcem roztrzepać jajko i posmarować nim dokładnie paluchy. Następnie posypać czarnuszką lub czarnym sezamem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dopiero wówczas włożyć paluchy, piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 25-30 minut na złoty kolor.
    Paluchy czosnkowe
5 from 1 vote

Notes

Pyszne paluchy czosnkowe z kremowym serkiem, pietruszką i czosnkiem. Szybka i pyszna przekąska na imprezy.

Podsumowanie

Course: Appetizer, Przekąski
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz