
Pyszne tajskie danie Pad thai z dodatkiem tofu. Danie przygotowuje się na bazie pasty z tamaryndy - można ją dostać w większych marketach, ale również podczas tygodni azjatyckich w tych mniejszych marketach. Pyszna tajska kuchnia w zasięgu ręki.
Składniki
- 100 g makaronu ryżowego
- 150 g tofu
- 70 g pasty pad thai. Pasta pad thai jest na bazie pasty z tamaryndy. (najbardziej lubię z House of Asia - dostępna w marketach)
- 2-3 łyżeczki pasty z tamaryndy (można pominąć, jeśli nie udało Ci się nigdzie dostać - wówczas warto dodać więcej pasty pad thai.)
- 1 trawa cytrynowa
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 100 g kiełków fasoli mung
- świeża kolendra
- 3 jajka
- 2-3 łyżki oleju (u mnie z prażonego sezamu)
- 60 g solonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 limonka
Wyposażenie
- 1 Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Makaron ryżowy przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, moczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odsączyć i odstawić.
- W półmisku roztrzepać widelcem 3 jajka. Na dużej patelni rozgrzać 2 - 3 łyżki oleju, dodać roztrzepane jajka, smażyć ciągle mieszając i rozdrabniając widelcem aż powstanie "drobna posypka" z jajek jak na zdjęciu. Przełożyć do półmiska.
- Następnie dodać na patelnię obrany i starty imbir, pokrojoną w dłuższe paski trawę cytrynową (trawa cytrynowa nada daniu pyszny lekko cytrynowy smak), chwilkę podsmażyć, następnie dodać 70 g pasty pad thai, 2 łyżeczki pasty z tamaryndy i 2 łyżki sosu sojowego (koniecznie jasnego). Chwilkę podsmażyć razem.
- Dodać pokrojone w kostkę tofu, podsmażyć.
- Następnie dodać połowę kiełków z fasoli mung (druga połowa będzie potrzebna do przyozdobienia dania) oraz odsączony z wody makaron ryżowy dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej pasty pad thai. Całość posypać wcześniej przygotowanymi jajkami, wymieszać.
- Pad thai podawać z posiekanymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi kiełkami fasoli mung, świeżą kolendrą i limonką. Smacznego!
Notes
Pyszne pad thai - to makaron z pastą na bazie tamaryndy oraz różnymi dodatkami jak kiełki, imbir, kolendra, jajka.
Komentarze