Pączki
Najlepsze domowe pączki z nadzieniem z dzikiej róży i lukrem cytrynowym

Składniki

Zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g

Ciasto

  • 500 g mąki typ 450 lub 550
  • 5 łyżek cukru (drobnego do wypieków)
  • 4 żółtka
  • 100 g masła

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo

  • 150 g marmolady z dzikiej róży

Do posypania

  • wg uznania pokruszone bezy, kandyzowana skórka z pomarańczy lub płatki migdałów
10 szt.

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

Zaczyn

  • Do półmiska kruszymy 25g świeżych drożdży dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 250 ml letniego mleka, 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g. Dokładanie mieszamy aż do połączenia się składników.
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto

  • Do misy miksera przelewamy 4 żółtka, dodajemy 5 łyżek drobnego cukru i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, 500 g mąki i rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy hakiem lub ręcznie przez ok. 10 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  • Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, chwilkę wyrabiamy a następnie delikatnie wałkujemy na placek o grubości 2 cm. Obręczą o średnicy 7cm wykrawamy kółka i odstawiamy tylko na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Smażymy tylko po kilka pączków, muszą pływać na patelni swobodnie.
  • Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
  • Rękaw cukierniczy wywijamy, odcinamy końcówkę, wkładamy tylkę, napełniamy marmoladą i nadziewamy jeszcze letnie pączki.
  • Do rondelka przelewamy sok z połowy cytryny, zagotowujemy, następnie zdejmujemy z płyty i wsypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż lukier zacznie gęstnieć.
  • Pączki delikatnie maczamy w lukrze i odstawiamy do wystudzenia. Można też smarować pędzlem. Ozdabiamy kandyzowaną skórka z pomarańczy lub kruszymy bezę, posypujemy płatkami migdałów, jak kto lubi, smacznego!
    Pączki
5 from 1 vote

Notes

Pyszne mięciusie pączki z nadzieniem z dzikiej róży, są wyśmienite!

Podsumowanie

Rodzaj: Pączki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz