
Najlepsze domowe pączki z nadzieniem z dzikiej róży i lukrem cytrynowym
Składniki
Zaczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g
Ciasto
- 500 g mąki typ 450 lub 550
- 5 łyżek cukru (drobnego do wypieków)
- 4 żółtka
- 100 g masła
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Dodatkowo
- 150 g marmolady z dzikiej róży
Do posypania
- wg uznania pokruszone bezy, kandyzowana skórka z pomarańczy lub płatki migdałów
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
Zaczyn
- Do półmiska kruszymy 25g świeżych drożdży dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 250 ml letniego mleka, 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g. Dokładanie mieszamy aż do połączenia się składników.
- Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
- Do misy miksera przelewamy 4 żółtka, dodajemy 5 łyżek drobnego cukru i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, 500 g mąki i rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy hakiem lub ręcznie przez ok. 10 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
- Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, chwilkę wyrabiamy a następnie delikatnie wałkujemy na placek o grubości 2 cm. Obręczą o średnicy 7cm wykrawamy kółka i odstawiamy tylko na kilka minut do wyrośnięcia.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Smażymy tylko po kilka pączków, muszą pływać na patelni swobodnie.
- Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
- Rękaw cukierniczy wywijamy, odcinamy końcówkę, wkładamy tylkę, napełniamy marmoladą i nadziewamy jeszcze letnie pączki.
- Do rondelka przelewamy sok z połowy cytryny, zagotowujemy, następnie zdejmujemy z płyty i wsypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż lukier zacznie gęstnieć.
- Pączki delikatnie maczamy w lukrze i odstawiamy do wystudzenia. Można też smarować pędzlem. Ozdabiamy kandyzowaną skórka z pomarańczy lub kruszymy bezę, posypujemy płatkami migdałów, jak kto lubi, smacznego!
Notes
Pyszne mięciusie pączki z nadzieniem z dzikiej róży, są wyśmienite!
Komentarze