Pączki pieczone

Pączki pieczone

Delikatne pączki pieczone z nadzieniem o smaku dzikiej róży. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

Zaczyn :

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki (odebrane z przygotowanych 500g)

Ciasto:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 120 g masła
  • 500 g mąki tortowej typ 450
  • 200 g marmolady o smaku dzikiej róży

Do posmarowania pączków:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
16 szt.

Wyposażenie

  • papilotki
  • obręcz o średnicy 7 cm
  • rękaw cukierniczy + tylka

Instrukcja

Zaczyn:

  • Przygotować zaczyn: Do miski pokruszyć 25g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, 250 ml letniego mleka i 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g.
  • Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić blisko źródła ciepła na ok. 20 minut.

Ciasto

  • Do misy miksera przelać 3 żółtka, dodać 100g cukru, ucierać aż masa stanie się puszysta.
  • Następnie dodać wyrośnięty zaczyn, 120g rozpuszczonego i ostudzonego masła i 500g mąki. Wyrabiać hakiem lub ręcznie ok. 5 minut. Ciasto będzie lekko kleiste, takie ma być, nie należy podsypywać go mąką.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyłożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
  • Rozwałkować na grubość 1 cm, obręczą o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Każde kółko zagnieść i uformować kulkę lekko spłaszczając u góry dłońmi.
  • Układać na papilotkach a następnie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  • Piec w temperaturze 180℃ grzałka góra dół przez ok. 18 minut na złoty kolor.

Nadzienie

  • Odciąć końcówkę rękawa cukierniczego, włożyć tylkę wywinąć rękaw i włożyć ok. 200g marmolady o smaku dzikiej róży.
  • Końcówkę wbić delikatnie w pączka i wycisnąć niewielką ilość dżemu.

Lukier

  • W rondelku zagotować sok z połowy cytryny, zdjąć z płyty grzewczej, dodawać stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż lekko zagęści się.
  • Pączki maczać w lukrze, pozostawić do ostudzenia.
    Pączki pieczone
5 from 3 votes

Video

Notes

Pyszne, puszyste i delikatne pączki z piekarnika, troszkę "lżejsza" wersja tradycyjnego pączka:)

Podsumowanie

Rodzaj: Słodkie przekąski
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz