
Delikatne pączki pieczone z nadzieniem o smaku dzikiej róży. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
Zaczyn :
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki (odebrane z przygotowanych 500g)
Ciasto:
- 4 żółtka
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 120 g masła
- 500 g mąki tortowej typ 450
- 200 g marmolady o smaku dzikiej róży
Do posmarowania pączków:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Wyposażenie
- papilotki
- obręcz o średnicy 7 cm
- rękaw cukierniczy + tylka
Instrukcja
Zaczyn:
- Przygotować zaczyn: Do miski pokruszyć 25g świeżych drożdży, dodać 1 łyżeczkę cukru, 250 ml letniego mleka i 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g.
- Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić blisko źródła ciepła na ok. 20 minut.
Ciasto
- Do misy miksera przelać 3 żółtka, dodać 100g cukru, ucierać aż masa stanie się puszysta.
- Następnie dodać wyrośnięty zaczyn, 120g rozpuszczonego i ostudzonego masła i 500g mąki. Wyrabiać hakiem lub ręcznie ok. 5 minut. Ciasto będzie lekko kleiste, takie ma być, nie należy podsypywać go mąką.
- Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyłożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
- Rozwałkować na grubość 1 cm, obręczą o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Każde kółko zagnieść i uformować kulkę lekko spłaszczając u góry dłońmi.
- Układać na papilotkach a następnie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Następnie posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.
- Piec w temperaturze 180℃ grzałka góra dół przez ok. 18 minut na złoty kolor.
Nadzienie
- Odciąć końcówkę rękawa cukierniczego, włożyć tylkę wywinąć rękaw i włożyć ok. 200g marmolady o smaku dzikiej róży.
- Końcówkę wbić delikatnie w pączka i wycisnąć niewielką ilość dżemu.
Lukier
- W rondelku zagotować sok z połowy cytryny, zdjąć z płyty grzewczej, dodawać stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż lekko zagęści się.
- Pączki maczać w lukrze, pozostawić do ostudzenia.
Video
Notes
Pyszne, puszyste i delikatne pączki z piekarnika, troszkę "lżejsza" wersja tradycyjnego pączka:)
Komentarze