Owsianka z jabłkiem i cynamonem
Szybkie i pożywne śniadanie, które dostarczy energii na dłuższy czas.
Składniki
- 2 kubki mleka (ja użyłam 3,2%)
- 8 łyżek owsianki pełnoziarnistej
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
- Mleko podgrzać, dodać owsiankę. Gotować na małym ogniu często mieszając, aby owsianka nie przywarła.
- Gotować do czasu aż owsianka zgęstnieje. Odstawić na ok. 5 minut z ognia i pozostawić pod przykryciem.
- W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć na tarce i dodać wraz z cynamonem i miodem do owsianki.
- Owsiankę podawać posypaną cynamonem. Można też pokroić jabłko na kawałki i podsmażyć w garnku lekko słodząc i podsypując cynamonem, w razie przywierania minimalnie podlać wodą. Tak przygotowane jabłka można dodać opcjonalnie na owsiankę.
Uwagi
Owsianka jest bardzo zdrowa i pożywna. Można ją podawać na różne sposoby, z jabłkiem, miodem i cynamonem jest pyszna. Ja gotuję zawsze więcej i mam na dwa dni.
Komentarze