Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Zapiekane owoce pod kruszonką to dobry sposób na niemarnowanie owoców. Najlepiej nadają się wg mnie: maliny, porzeczki, jagody, truskawki, borówki, jeżyny czy wiśnie, połączenie tych kolorów jest piękne dla oka i cudownie smakuje.

Składniki

  • 600-700 gram świeżych owoców (ja użyłam mieszanki truskawek, borówek i porzeczek)
  • 2 szklanki płatków owsianych (2 x 250 ml)
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
4 porcje

Instrukcja

  • Owoce umyć, truskawki pokroić na mniejsze części, wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić 2 łyżkami syropu klonowego i połową soku z cytryny.
  • Płatki owsiane przesypać do miski, dodać 3 łyżki syropu klonowego i pozostałą część soku z cytryny, masło rozpuścić, dodać do płatków, wymieszać i lekko rozdrobnić blenderem. Posypać owoce.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 25 minut.
5 from 1 vote

Notes

Zapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych do zdrowa przekąska czy pomysł na śniadanie. Przepis zawiera 4 porcje.

Podsumowanie

Course: Przekąska
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz