Ogórkowe rollsy z łososiem i awokado

Ogórkowe rollsy z łososiem i awokado

Pyszne rollsy, chrupiące, idealne na imprezę lub starter. Świetnie smakują z sosem sojowym. Ze wskazanej ilości powstają 2 "zawijańce", z których wycinamy rollsy. Poniżej zamieściłam również krótki filmik poglądowy. Zachęcam do subskrybowania kanału @esencjakulinarna na Youtube:)

Składniki

  • 2 długie zielone ogórki
  • 1 awokado
  • 100 g wędzonego na zimno łososia
  • kremowy serek chrzanowy
  • sezam lub czarnuszka (u mnie kolorowy:))
8 porcji

Wyposażenie

  • folia spożywcza
  • obieraczka do warzyw

Instrukcja

  • Ogórka umyć, obok rozłożyć folię spożywczą. Obieraczką kroić wzdłuż długie paski i układkać na folii spożywczej. Paski ogórka należy układać na zakładkę. Każdy pasek powinien zachodzić na ok. 3/4 poprzedniego, wówczas całość nie rozejdzie się podczas zwijania.
  • Niewielką ilość serka rozsmarować na ogórkach.
  • Ułożyć 2-3 plastry łososia jak na zdjęciu. (50g)
  • Awokado obrać, pozbawić pestki, łyżką wybrać miąższ i pokroić na paski. Połowę ułożyć na łososia. (Drugą połowę pozostawić na 2 rollsa)
  • Całość zwijać ściśle, zaczynając od części, z łososiem i awokado, pomagając sobie folią.
  • Pokroić na paski ok. 1,5-2 cm, ułożyć na talerzu, posypać sezamem.
  • Rollsy ogórkowe świetnie smakują z sosem sojowym.
  • Powtórzyć z drugim ogórkiem.
    Ogórkowe rollsy z łososiem i awokado
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu rollsy, smakują idealnie jako imprezowa przekąska lub na kolację we dwoje.

Podsumowanie

Course: Appetizer, Przekąski, Starter
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz