Odwrócone ciasto ananasowe

Odwrócone ciasto ananasowe

Szybkie w przygotowaniu i bardzo efektowne odwrócone ciasto ananasowe, przyozdobione kwiatami ananasa.

Składniki

  • 1 świeży ananas
  • cukier trzcinowy
  • 115 gram masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • 40 gram wiórków kokosowych
  • 200 gram mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 gram kefiru lub maślanki
  • 190 gram drobnego cukru do wypieków
1 tortownica 24 cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm

Instrukcja

  • Ananasa obrać, wpierw odciąć końcówki, a następnie boki.
  • Odkroić 4-5 bardzo cienkich plastrów. Będą to nasze kwiaty ozdobne. Jest jeden warunek, żeby się udały, muszą być bardzo cienkie, jak papier. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Termo obieg. Chodzi o to, aby puściły sok i były bardziej plastyczne.
  • Plastry ananasa wytrzeć następnie papierem kuchennym i ułożyć je w foremce do muffinów i piec przez 20 minut. Być może będziesz musiała piec je troszkę dłużej, jeśli ukroiłaś grubsze plastry. Warto jest je sprawdzać co jakiś czas, czy mają trwałą formę.

Ciasto

  • Tortownicę nasmarować masłem i posypać cukrem trzcinowym, dokładnie, aby pokrył wszystkie boki.
  • Ananasa pokroić w plastry 5mm i poukładać na tortownicy, odstawić.
  • W makutrze (jeśli nie masz może być misa miksera) umieścić masło i cukier. Ucierać aż do puszystości.
  • Następnie dodawać po jednym jajku, ucierając jedno po drugim. (Ciasto może wyglądać na tym etapie na zważone, ale nie ma to wypływu na wypiek). Do utartych składników dodać ekstrakt i utrzeć.
  • Następnie (do utartych jajek z masłem) przesiać mąkę pszenną, dodać do niej wiórki kokosowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać też kefir lub maślankę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników, nie dłużej.
  • Ciasto wyłożyć na tortownicę, dokładnie rozprowadzić.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu pozostawić na blacie do ostudzenia przez 10 minut. Następnie obkroić boki nożem, odpiąć obręcz. Ciasto przykryć paterą lub talerzem i odwrócić formę do góry dnem (najlepiej w rękawicy kuchennej, spód może być gorący).
    Odwrócone ciasto ananasowe
  • Ciasto przyozdobić kwiatami z ananasa.
    Odwrócone ciasto ananasowe
5 from 4 votes

Notes

Szybkie i pyszne odwrócone ciasto ananasowe z wiórkami kokosowymi przyozdobione kwiatami z ananasa. Pyszna propozycja do kawy.

Podsumowanie

Course: Ciasto
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz