Napar z imbiru i żurawiny

Napar z imbiru i żurawiny

Pyszny i zdrowy napar z imbiru i żurawiny, który przygotujesz w kilka minut.

Składniki

  • 1 mały kawałek korzenia tak na 4-5 cienkich plasterków
  • 1 mała cytryna
  • kilka goździków
  • ½ szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1 imbryk

Wyposażenie

  • imbryk

Instrukcja

  • Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Kroimy w plastry. W jeden plaster cytryny wbijamy kilka goździków (nie za dużo, są wyraziste). Przekładamy do imbryka.
  • Imbir myjemy, kroimy w cienkie plastry (ok. 4-5 ja daję więcej, ale lubię ostrość imbiru), Dodajemy do imbryka wraz z żurawiną, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na chwilę. Napar działa rozgrzewająco i wzmacnia układ odpornościowy.
    Napar z imbiru i żurawiny
5 from 2 votes

Video

Notes

Napar z imbiru, cytryny i żurawiny jest bardzo zdrowy, choć oczywiście z ilością imbiru też nie należy przesadzać. Żurawina jest bogata w antyoksydanty, cytryna dostarcza witaminy C, imbir podkręca metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia krążenie i wspomaga trawienie a goździki działają przeciwzapalnie. Oczywiście umiar zawsze mile widziany:)

Podsumowanie

Course: napary
Cuisine: Indyjska
Całkowity czas: 10 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz