
Pyszne i szybkie w przygotowaniu, chrupiące i lekkie - bez masła i bez jajek. Ja lubię lekkie naleśniki, dlatego nie dodaję tłuszczu do ciasta. Jedynie patelnię polewam co jakiś czas lekko olejem rzepakowym i wycieram papierem kuchennym.
Składniki
Naleśniki
- 2 kubki mąki pszennej (użyłam tortową)
- 2 kubki mleka
- 0,5 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
- 4 łyżeczki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
Nadzienie serowe
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
Dodatkowo
- cukier puder do posypania lub śmietana 18% do przyozdobienia
Wyposażenie
- patelnia beztłuszczowa lub zwykła
Instrukcja
Nadzienie serowe
- Do misy miksera przełożyć ser, dodać cukier, żółtko, cukier wanilinowy i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przełożyć do miseczki, odstawić.
Naleśniki
- Do misy miksera wsypać mąkę pszenną, dodać mleko, cukier, wodę i cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować aż do połączenia składników.
- Na patelnię dodać "kapkę" oleju, rozsmarować po całej powierzchni papierem kuchennym. Następnie dobrze rozgrzać patelnię.
- Chochelką wlewać ciasto naleśnikowe, przekładać na drugą stronę, jak ciasto się zetnie i naleśnik lekko podsmaży. Jeśli pierwszy naleśnik nie wyszedł, znaczy, że patelnia nie była odpowiednio nagrzana, to nic, drugi już wyjdzie:)
- Ja co jakiś czas dodaję minimalną ilość oleju, dosłownie kapkę i rozprowadzam ją po patelni, ponieważ lubię jak boki naleśników są chrupiące.
- Na każdy naleśnik wyłożyć trochę sera, rozsmarować po całości i zawinąć. Podawać z cukrem pudrem lub śmietaną.
Notes
Ja lubię lekkie naleśniki, dlatego nie dodaję ani jajek ani masła. Jedynie patelnię lekko polewam olejem rzepakowym a następnie wycieram ręcznikiem kuchennym. Czynność powtarzam co jakiś czas podczas smażenia, wówczas naleśniki są przyjemnie chrupiące na końcach.
Komentarze