Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Pyszne i szybkie w przygotowaniu, chrupiące i lekkie - bez masła i bez jajek. Ja lubię lekkie naleśniki, dlatego nie dodaję tłuszczu do ciasta. Jedynie patelnię polewam co jakiś czas lekko olejem rzepakowym i wycieram papierem kuchennym.

Składniki

Naleśniki

  • 2 kubki mąki pszennej (użyłam tortową)
  • 2 kubki mleka
  • 0,5 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)

Nadzienie serowe

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania lub śmietana 18% do przyozdobienia
8 naleśników

Wyposażenie

  • patelnia beztłuszczowa lub zwykła

Instrukcja

Nadzienie serowe

  • Do misy miksera przełożyć ser, dodać cukier, żółtko, cukier wanilinowy i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przełożyć do miseczki, odstawić.

Naleśniki

  • Do misy miksera wsypać mąkę pszenną, dodać mleko, cukier, wodę i cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować aż do połączenia składników.
  • Na patelnię dodać "kapkę" oleju, rozsmarować po całej powierzchni papierem kuchennym. Następnie dobrze rozgrzać patelnię.
  • Chochelką wlewać ciasto naleśnikowe, przekładać na drugą stronę, jak ciasto się zetnie i naleśnik lekko podsmaży. Jeśli pierwszy naleśnik nie wyszedł, znaczy, że patelnia nie była odpowiednio nagrzana, to nic, drugi już wyjdzie:)
  • Ja co jakiś czas dodaję minimalną ilość oleju, dosłownie kapkę i rozprowadzam ją po patelni, ponieważ lubię jak boki naleśników są chrupiące.
  • Na każdy naleśnik wyłożyć trochę sera, rozsmarować po całości i zawinąć. Podawać z cukrem pudrem lub śmietaną.
    Naleśniki z serem
  • Naleśniki z serem
5 from 1 vote

Notes

Ja lubię lekkie naleśniki, dlatego nie dodaję ani jajek ani masła. Jedynie patelnię lekko polewam olejem rzepakowym a następnie wycieram ręcznikiem kuchennym. Czynność powtarzam co jakiś czas podczas smażenia, wówczas naleśniki są przyjemnie chrupiące na końcach.

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz