Muffiny piernikowe z powidłami

Muffiny piernikowe z powidłami

Te muffiny są po prostu pyszne. Powidła kupuję z wersji limitowanej łowicz z dodatkiem kakao deco moreno - to najlepsze powidła jakie jadłam. Kupuję zwykle zapas w okolicach świąt, więc jeszcze trochę mam. Zwykłe powidła śliwkowe oczywiście też się sprawdzą.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 130 ml oleju roślinnego
  • 150 ml maślanki
  • 1,5 łyżeczki amaretto
  • powidła śliwkowe (u mnie z dodatkiem kakao deco moreno - to wersja limitowana, są pyszne, polecam)

Krem

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g mascarpone
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • mleczna czekolada
12 sztuk

Wyposażenie

  • forma na muffiny (na 12 szt.)
  • papiloty na muffiny

Instrukcja

  • Formę na muffiny wyłożyć papilotami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg)
  • Do większej miski przesiać 200g mąki pszennej, dodać 90g cukru drobnego do wypieków, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 .op cukru wanilinowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Do rondelka przelać 80 ml mleka, dodać 2 łyżeczki miodu, lekko podgrzać mieszać rózgą aż do rozpuszczenia miodu.
  • Do czystej miski wlać 130 ml oleju roślinnego, 150 ml maślanki, dodać 2 jajka oraz 2 łyżeczki amaretto. Wlać mieszankę z miodu i mleka. Całość dokładnie wymieszać rózgą.
  • Następnie przelać mokre składniki do suchych i wymieszać rózgą aż do połączenia składników.
  • Nakładać po łyżce ciasta do foremek, następnie po 1 łyżeczce powideł i na koniec uzupełnić ciastem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
    Muffiny piernikowe z powidłami
  • Muffiny piernikowe z powidłami

Krem

  • Do misy miksera przełożyć 100g jogurtu greckiego, 100g mascarpone i 1 op. cukru wanilinowego. Dokładnie zmiksować.
  • Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub bez (u mnie tylka Wilton 1M) obciąć końcówkę rękawa i wycisnąć krem.
  • Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać muffiny.
    Muffiny piernikowe z powidłami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu muffiny piernikowe z dodatkiem powideł śliwkowych. Najchętniej dodaję tu powidła z firmy łowicz z dodatkiem kakao deco moreno - niestety jest to wersja limitowana, często dostępna tylko w okolicy świąt, dlatego warto zrobić zapas:)

Podsumowanie

Course: babeczki
Cuisine: American, Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz