
Te muffiny są po prostu pyszne. Powidła kupuję z wersji limitowanej łowicz z dodatkiem kakao deco moreno - to najlepsze powidła jakie jadłam. Kupuję zwykle zapas w okolicach świąt, więc jeszcze trochę mam. Zwykłe powidła śliwkowe oczywiście też się sprawdzą.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 ml mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 130 ml oleju roślinnego
- 150 ml maślanki
- 1,5 łyżeczki amaretto
- powidła śliwkowe (u mnie z dodatkiem kakao deco moreno - to wersja limitowana, są pyszne, polecam)
Krem
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g mascarpone
- 1 op. cukru wanilinowego
- mleczna czekolada
Wyposażenie
- forma na muffiny (na 12 szt.)
- papiloty na muffiny
Instrukcja
- Formę na muffiny wyłożyć papilotami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg)
- Do większej miski przesiać 200g mąki pszennej, dodać 90g cukru drobnego do wypieków, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 .op cukru wanilinowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do rondelka przelać 80 ml mleka, dodać 2 łyżeczki miodu, lekko podgrzać mieszać rózgą aż do rozpuszczenia miodu.
- Do czystej miski wlać 130 ml oleju roślinnego, 150 ml maślanki, dodać 2 jajka oraz 2 łyżeczki amaretto. Wlać mieszankę z miodu i mleka. Całość dokładnie wymieszać rózgą.
- Następnie przelać mokre składniki do suchych i wymieszać rózgą aż do połączenia składników.
- Nakładać po łyżce ciasta do foremek, następnie po 1 łyżeczce powideł i na koniec uzupełnić ciastem.
- Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
Krem
- Do misy miksera przełożyć 100g jogurtu greckiego, 100g mascarpone i 1 op. cukru wanilinowego. Dokładnie zmiksować.
- Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub bez (u mnie tylka Wilton 1M) obciąć końcówkę rękawa i wycisnąć krem.
- Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać muffiny.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu muffiny piernikowe z dodatkiem powideł śliwkowych. Najchętniej dodaję tu powidła z firmy łowicz z dodatkiem kakao deco moreno - niestety jest to wersja limitowana, często dostępna tylko w okolicy świąt, dlatego warto zrobić zapas:)
Komentarze