
Pyszne muffiny dyniowe z dodatkiem nutelli - dzieci je uwielbiają. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 200 g upieczonej dyni (poniżej pozostawiam Wam link jak piec dynię)
- 2 duże jajka
- 80 ml mleka
- 130 ml oleju roślinnego
- 200 g mąki pszennej typ 550 lub 600
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka łyżeczek nutelli
Wyposażenie
- foremka silikonowa na muffiny
- papilotki na muffiny
Instrukcja
- Upieczoną dynię - 200 g (tutaj znajdziesz przepis, jak piekę dynię) pozbawiamy skóry, wystarczy podważyć ostrym nożem, blendujemy lub rozgniatamy widelcem, ważne żeby miała w miarę jednolitą konsystencję. Z pozostałej dyni można zrobić np. krem z dyni lub placki dyniowe.
- Do rozgniecionej dyni dodajemy 2 jajka, 80 ml mleka, 130 ml oleju roślinnego i dokładnie mieszamy rózgą aż do połączenia się składników. Można też zblendować całość na jednolitą masę.
- Do drugiej miski przesypujemy 200g mąki, 90 g cukru, dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 op. cukru wanilinowego, 1 łyżkę startej skórki z pomarańczy, 1 łyżeczkę cynamonu i mieszamy do połączenia się składników.
- Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy rózgą, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście.
- Formę silikonową na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy po łyżce ciasta następnie ½ łyżeczki nutelli i na koniec 1 łyżka ciasta. Tylko do wysokości papilotek. Posypujemy kropelkami czekolady.
- Pieczemy w temperaturze 180℃ termoobieg przez 25℃ minut (do suchego patyczka).
Video
Notes
Pyszne babeczki dyniowe, które dzieci wprost uwielbiają, zresztą nie tylko dzieci - koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Komentarze