Muffiny bananowo jogurtowe

Muffiny bananowo jogurtowe

Wilgotne, pachnące bananami muffiny bananowo jogurtowe z lukrem cytrynowym - palce lizać!

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 70 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
10 szt.

Wyposażenie

  • forma na muffiny

Instrukcja

  • W półmisku rozgniatamy widelcem 3 banany. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy rózgą.
  • Następnie dodajemy 2 duże jajka i mieszamy rózgą do połączenia składników.
  • Na koniec dodajemy 100 ml oleju roślinnego i mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
  • Do drugiej miski przesypujemy 250g mąki tortowej, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ proszku do pieczenia, 70g cukru, i 1 opakowanie cukru wanilinowego, dokładnie mieszamy.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki.
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Szklankę obracamy do góry dnem i formujemy na niej papilotki zaginając boki. Papilotki umieszczamy w formie do muffinów i nakładamy ciasto.
  • Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
    Muffiny bananowo jogurtowe

Lukier cutrynowy

  • Sok z połowy cytryny wyciskamy do rondelka, dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru aż konsystencja stanie się kremowa. Polewamy ostudzone muffiny. Moje muffiny posypałam jeszcze tartą czekoladą.
    Muffiny bananowo jogurtowe
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i bardzo wilgotne muffiny bananowo jogurtowe. Idealne do pracy, na imprezy szkolne dzieci, czy imprezy urodzinowe.

Podsumowanie

Course: babeczki, Ciasta, muffiny
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz