
Wilgotne, pachnące bananami muffiny bananowo jogurtowe z lukrem cytrynowym - palce lizać!
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 duże jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 70 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Wyposażenie
- forma na muffiny
Instrukcja
- W półmisku rozgniatamy widelcem 3 banany. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy rózgą.
- Następnie dodajemy 2 duże jajka i mieszamy rózgą do połączenia składników.
- Na koniec dodajemy 100 ml oleju roślinnego i mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
- Do drugiej miski przesypujemy 250g mąki tortowej, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ proszku do pieczenia, 70g cukru, i 1 opakowanie cukru wanilinowego, dokładnie mieszamy.
- Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, żeby nie pozostały grudki.
- Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Szklankę obracamy do góry dnem i formujemy na niej papilotki zaginając boki. Papilotki umieszczamy w formie do muffinów i nakładamy ciasto.
- Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
Lukier cutrynowy
- Sok z połowy cytryny wyciskamy do rondelka, dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru aż konsystencja stanie się kremowa. Polewamy ostudzone muffiny. Moje muffiny posypałam jeszcze tartą czekoladą.
Notes
Pyszne i bardzo wilgotne muffiny bananowo jogurtowe. Idealne do pracy, na imprezy szkolne dzieci, czy imprezy urodzinowe.
Komentarze