Muffiny bananowe z czekoladą

Muffiny bananowe z czekoladą

Pyszne i szybkie muffiny bananowe z kawałkami ciemnej czekolady, które przygotujesz bardzo szybko.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 duże jajka
  • 70 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (1 op.)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady deserowej
12 szt.

Wyposażenie

  • Forma do muffinów
  • papilotki

Instrukcja

  • W misce rozgnieść banany, skropić lekko sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić.
  • Mąkę przesiać, dodać pół łyżeczki sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać.
  • 2 jajka utrzeć z 70 g cukru ni 1 op. cukru wanilinowego. Dodać 100 ml oleju roślinnego i wymieszać rózgą. Wlać do mąki i wymieszać szpatułką aż do połączenia składników.
  • Następnie dodać banany, wymieszać.
  • Dodać 40 g posiekanej czekolady i wymieszać.
  • Przełożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffinów, posypać pozostałą czekoladą.
  • Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
  • Muffiny bananowe z czekoladą
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie muffiny bananowe z dużą ilością pysznej czekolady - idealne do kawy:)

Podsumowanie

Course: babeczki, Ciasta, słodkości
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz