
Miodownik z masą budyniową i kajmakową
Składniki
Ciasto miodowe
- 400 gram mąki tortowej pszennej (ja użyłam typ 450)
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier wanilinowy (1 op. - 16g)
- 2 łyżki miodu
- 200 gram masła
- 1 jajko
Masa budyniowa
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy (40 gram - bez cukru)
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 140 gram miękkiego masła
Masa kajmakowa
- 500 gram kajmaku
- 150 gram miękkiego masła
Dodatkowo
- 150 gram orzeszków ziemnych solonych
- 70 gram mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
Wyposażenie
- Prostokątna forma o wymiarach 20 x 30 cm
- Mikser
Instrukcja
Ciasto miodowe
- Przygotować prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będziesz się męczyć z krojeniem ciasta w formie. Łapiąc za boki papieru wyciągniesz całe ciasto z formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, pokrojone masło i sodę oczyszczoną. Składniki rozdrobnić w pacach aż powstanie kruszonka.
- Dodać miód i jajko. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite. Następnie uformować kulę. Podzielić na 3 równe części - najlepiej je zważyć. Każdy z kawałków miał u mnie ok. 280 gram.
- Pierwszą część ciasta pokroić na plastry, wyłożyć na spód formy i docisnąć palcami tak, aby powstał równy spód. Piec na złoty kolor około 7 minut w temperaturze 180 stopni. (Pozostałe kawałki ciasta trzymać w tym czasie w lodówce). Po upieczeniu ostudzić a następnie delikatnie wyjąć z formy. Ja wyciągam ciasto trzymając za boku papieru a następnie podkładam deseczkę i oddzielam ciasto od papieru.
- Papier wędruje z powrotem do formy. Pozostałe dwa placki upiec w ten sam sposób.
Masa budyniowa
- Ugotować budyń: z mleka odlać 1/2 szklanki, dodać budyń i dwie łyżki cukru i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia składników. Mleko zagotować. Gdy mleko zacznie kipieć, wlać powoli budyń cały czas energicznie mieszając, ponownie zagotować. Następnie przelać budyń do miski przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Pozostawić w chłodnym pomieszczeniu aż do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło przełożyć do misy miksera, ubić na puszysty krem. Stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń (musi być wystudzony!) cały czas ubijając składniki aż powstanie puszysta masa.
Masa kajmakowa
- Miękkie masło przełożyć do misy miksera, ubijać aż będzie puszyste. Dodawać po łyżce kajmak ciągle miksując aż do połączenia składników.
Przekładamy ciasto
- Pierwszy placek ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć całą masę budyniową i dokładnie rozprowadzić.
- Na masę budyniową położyć kolejny placek (ja wspomagam się deseczką). Następnie wyłożyć 2/3 masy kajmakowej i przykryć ostatni plackiem.
- Górny blat ciasta posmarować pozostałą masą kajmakową. Orzeszki ziemne posiekać i posypać ciasto. Czekoladę roztopić w garnku z dodatkiem 2 łyżeczek oleju i przyozdobić ciasto.
- Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Najlepiej smakuje po 2 - 3 dniach. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, ale nie koniecznie w lodówce. Wówczas szybciej zmięknie i przejdzie smakami.
Notes
Miodownik - pyszne, słodkie i kaloryczne ciacho... idealnie komponuje się z czarną kawą.. cudowne połączenie słodyczy i gorzkiej kawy...
Komentarze