Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik z kremem z kaszy manny

Pyszny, aromatyczny miodownik z kremem z kaszy manny. Blaty nasączone rumem i miodem. Poniżej zamieszczam również filmik i zapraszam do polubienia strony esencjakulinarna na YouTube.

Składniki

Blaty

  • 100 g miodu
  • 80 g cukru
  • 30 ml rumu
  • 50 ml mleka
  • 130 g masła
  • 500 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Nasączenie blatów

  • 40 ml rumu
  • 50 g miodu

Masa z kaszy manny

  • 900 ml mleka
  • 11 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła

Do ozdobienia ciasta

  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 op. cukru wanilinowego
  • 100 g orzechów pekan
  • maliny, borówki, kilka orzechów pekan
1 tortownica 24 cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm

Instrukcja

Krem cz.1

  • Przygotowanie tego miodownika rozpoczynam od kremu.
  • Do dużego garnka przelewamy 900 ml mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru i 11 kopiastych łyżek kaszy manny. Gotujemy ciągle mieszając rózgą, żeby kasza nie przypaliła się.
  • Kaszę gotujemy ciągle mieszając rózgą aż zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostudzenia. Krem będziemy kończyć później, gdy kasza manna schłodzi się. A teraz zrobimy blaty.

Blaty miodowe

  • 100g miodu przelewamy do rondelka, dodajemy 80g cukru i rozpuszczamy na płycie grzewczej mieszając rózgą. Dodajemy 50ml mleka, 30ml rumu, 130g masła i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Do dużej miski przesypujemy 500 g mąki tortowej, dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej i mieszamy. Dodajemy jeszcze ciepłą masę z rondelka, całość mieszamy szpatułką.
  • Następnie dodajemy 2 jajka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby można lekko podsypać mąką.
  • Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto, i chwilę zagniatamy, następnie formujemy kulę. Ciasto warto jest zważyć i podzielić na 6 równych części.
  • W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka góra - dół).
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wystający papier odcinamy.
  • Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły blat o średnicy 24cm. Robię to na oko, przekładam ciasto do formy i dociskam lekko palcami do rantu, żeby ciasto przywarło.
  • Blaty pieczemy po kolei w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 6-7minut każdy blat. Pozostawiamy do ostudzenia.

Krem cz.2

  • W między czasie masa z kaszy manny wystygła. Ważne, żeby temperatura masła i kaszy manny była taka sama.
  • 200g miękkiego masła przekładamy do misy miksera i ucieramy aż stanie się gładkie i puszyste. Następnie stopniowo dodajemy po 2 łyżki masy z kaszy manny i delikatnie miksujemy. Masa jest pyszna:)

Nasączenie blatów

  • Nie zapomnijcie nasączyć blaty! Należy wykorzystać cały płyn.
  • W rondelku rozpuszczamy 50g miodu, dodajemy 40 ml rumu i rozpuszczamy na płycie grzewczej mieszając rózgą.
  • Pędzelkiem dokładnie smarujemy każdy blat - należy koniecznie zużyć całe nasączenie, wówczas ciasto będzie pyszne i wilgotne.

Przekładamy blaty masą

  • Pierwszy blat układamy na dużym talerzu (na którym chcemy podawać ciasto). Masę z kaszy manny dzielimy mniej więcej na równe części i smarujemy blaty, bez ostatniego. Na górze i bokach ciasta będzie bita śmietana.
  • Na koniec, gdy już będą przełożone wszystkie blaty: do misy miksera wlewamy 200g śmietanki 30%, dodajemy 3 op. cukru wanilinowego, miksujemy na sztywno.
  • Bitą śmietaną smarujemy górę ciasta i boki.
  • 100g orzechów pekan rozdrabniamy w malakserze, posypujemy dokładnie ciasto oraz boki. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na noc w lodówce.
  • Następnego dnia dekorujemy nasz miodownik owocami i orzechami.
    Miodownik z kremem z kaszy manny
  • Miodownik z kremem z kaszy manny
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszne i wilgotne ciasto miodowe z kremem z kaszy manny. Blaty nasączam szczerze rumem i miodem, ciasto jest bardzo aromatyczne. Dlatego nie zmniejszajcie ilości rumu, ilość podana w składnikach jest idealna. Wówczas blaty będą miękkie i wilgotne.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz