
Pyszny, aromatyczny miodownik z kremem z kaszy manny. Blaty nasączone rumem i miodem. Poniżej zamieszczam również filmik i zapraszam do polubienia strony esencjakulinarna na YouTube.
Składniki
Blaty
- 100 g miodu
- 80 g cukru
- 30 ml rumu
- 50 ml mleka
- 130 g masła
- 500 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
Nasączenie blatów
- 40 ml rumu
- 50 g miodu
Masa z kaszy manny
- 900 ml mleka
- 11 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
Do ozdobienia ciasta
- 200 g śmietanki 30%
- 3 op. cukru wanilinowego
- 100 g orzechów pekan
- maliny, borówki, kilka orzechów pekan
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
Krem cz.1
- Przygotowanie tego miodownika rozpoczynam od kremu.
- Do dużego garnka przelewamy 900 ml mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru i 11 kopiastych łyżek kaszy manny. Gotujemy ciągle mieszając rózgą, żeby kasza nie przypaliła się.
- Kaszę gotujemy ciągle mieszając rózgą aż zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostudzenia. Krem będziemy kończyć później, gdy kasza manna schłodzi się. A teraz zrobimy blaty.
Blaty miodowe
- 100g miodu przelewamy do rondelka, dodajemy 80g cukru i rozpuszczamy na płycie grzewczej mieszając rózgą. Dodajemy 50ml mleka, 30ml rumu, 130g masła i mieszamy do rozpuszczenia.
- Do dużej miski przesypujemy 500 g mąki tortowej, dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej i mieszamy. Dodajemy jeszcze ciepłą masę z rondelka, całość mieszamy szpatułką.
- Następnie dodajemy 2 jajka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby można lekko podsypać mąką.
- Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto, i chwilę zagniatamy, następnie formujemy kulę. Ciasto warto jest zważyć i podzielić na 6 równych części.
- W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka góra - dół).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wystający papier odcinamy.
- Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły blat o średnicy 24cm. Robię to na oko, przekładam ciasto do formy i dociskam lekko palcami do rantu, żeby ciasto przywarło.
- Blaty pieczemy po kolei w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 6-7minut każdy blat. Pozostawiamy do ostudzenia.
Krem cz.2
- W między czasie masa z kaszy manny wystygła. Ważne, żeby temperatura masła i kaszy manny była taka sama.
- 200g miękkiego masła przekładamy do misy miksera i ucieramy aż stanie się gładkie i puszyste. Następnie stopniowo dodajemy po 2 łyżki masy z kaszy manny i delikatnie miksujemy. Masa jest pyszna:)
Nasączenie blatów
- Nie zapomnijcie nasączyć blaty! Należy wykorzystać cały płyn.
- W rondelku rozpuszczamy 50g miodu, dodajemy 40 ml rumu i rozpuszczamy na płycie grzewczej mieszając rózgą.
- Pędzelkiem dokładnie smarujemy każdy blat - należy koniecznie zużyć całe nasączenie, wówczas ciasto będzie pyszne i wilgotne.
Przekładamy blaty masą
- Pierwszy blat układamy na dużym talerzu (na którym chcemy podawać ciasto). Masę z kaszy manny dzielimy mniej więcej na równe części i smarujemy blaty, bez ostatniego. Na górze i bokach ciasta będzie bita śmietana.
- Na koniec, gdy już będą przełożone wszystkie blaty: do misy miksera wlewamy 200g śmietanki 30%, dodajemy 3 op. cukru wanilinowego, miksujemy na sztywno.
- Bitą śmietaną smarujemy górę ciasta i boki.
- 100g orzechów pekan rozdrabniamy w malakserze, posypujemy dokładnie ciasto oraz boki. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na noc w lodówce.
- Następnego dnia dekorujemy nasz miodownik owocami i orzechami.
Video
Notes
Pyszne i wilgotne ciasto miodowe z kremem z kaszy manny. Blaty nasączam szczerze rumem i miodem, ciasto jest bardzo aromatyczne. Dlatego nie zmniejszajcie ilości rumu, ilość podana w składnikach jest idealna. Wówczas blaty będą miękkie i wilgotne.
Komentarze