Miodownik z bitą śmietaną i mascarpone

Miodownik z bitą śmietaną i mascarpone

Pyszny miodownik i do tego dużo prostszy niż mogłoby się wydawać. Przekładany tym razem bitą śmietaną i mascarpone.

Składniki

Ciasto

  • 100 g miodu
  • 60 g cukru
  • 30 ml rumu
  • 50 ml mleka
  • 130 g masła
  • 2 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 500 g mąki tortowej

Nasączenie blatów

  • 40 ml rumu
  • 50 g miodu

Masa z bitej śmietany i mascarpone

  • 250 g śmietanki 30%
  • 500 g sera mascarpone
  • 5 op. cukru wanilinowego (1 op. = 16g)

Dekoracja

  • 100 g orzechów pekan
  • 125 g malin
1 blaszka 24cm

Wyposażenie

  • 1 tortownica 24 cm lub forma do tarty 24cm

Instrukcja

Ciasto

  • 100g miodu rozpuścić w rondelku razem z 60 g cukru. Jeszcze do gorącej masy dodać 50 ml mleka, 30 ml rumu i 130g masła, wymieszać do rozpuszczenia, przestudzić.
  • Do dużej miski przesypać 500g mąki pszennej, dodać 2 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej, dodać masę z rondelka, wymieszać szpatułką.
  • Następnie dodać 2 jajka i zagnieść gładkie ciasto.
  • Blat oprószyć mąką, wyłożyć na nie ciasto, uformować gładką kulę i podzielić na 6 równych części.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra dół).
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Można też piec na formie do tarty o średnicy 24cm (w tym przypadku z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy 24cm i wyłożyć nim formę.)
  • Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy tortownicy (24cm) w razie potrzeby podsypując mąką. Ułożyć w tortownicy lub w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6-7 minut na złoty kolor. Powtórzyć z pozostałymi blatami.
  • Upieczone blaty pozostawić do ostudzenia.

Nasączenie

  • W tym czasie przygotować nasączenie. W rondelku rozpuścić 50g miodu razem z 40 ml rumu. Posmarować pędzelkiem dokładnie każdy blat - należy zużyć całe nasączenie.

Masa

  • Do misy miksera przełożyć 500g mascarpone, dodać 250 g śmietanki 30% oraz 5 op. cukru wanilinowego. Dokładnie zmiksować aż wszystkie składniki połączą się na sztywną masę.
  • Przygotować talerz, na którym będziemy podawać ciasto. Blaty układać jeden na drugim przekładając masą. Boki i górę ciasta również dokładnie posmarować masą.
  • Następnie blenderem rozdrobnić orzechy pekan (mogą być też orzechy włoskie) i obłożyć nimi całe ciasto zarówno górę jak i boki. Ciasto zawinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki.
  • Następnego dnia ciasto przyozdobić świeżymi malinami i całymi orzechami pekan.
  • Miodownik z bitą śmietaną i mascarpone
5 from 3 votes

Notes

Pyszne, aromatyczne z efektem WOW, musisz je spróbować!

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz