
Pyszne, delikatne serniczki na spodzie z kruchych ciastek z musem truskawkowym. Poniżej również filmik z moich przygotowań.
Składniki
Spód
- 200 g ciastek maślanych
- 60 g masła
Sernik
- 250 g sera mascarpone
- 250 g twarogu półtłustego (dostępne są już zmielone)
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 op. budyniu waniliowego
mus truskawkowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
Wyposażenie
- silikonowa forma do pieczenia muffinek na 12 szt.
Instrukcja
Spód
- 200g ciastek rozdrobnić blenderem, dodać 60g rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszać. Przygotować silikonową foremkę (na 12 szt., u mnie 2 foremki po 6 szt.). Do foremki przysypywać po 1 łyżce ciastek, ugniatać wąską szklanką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania sernika.
Sernik
- Do misy miksera przełożyć 250g zmielonego twarogu, 250g mascarpone i 100g cukru. Dokładnie utrzeć.
- Następnie dodać 2 całe jajka, zmiksować.
- Na koniec dodać 1 op. budyniu waniliowego zmiksować na wolnych obrotach.
- Gotową masę serową przekładać do foremek, po 1 łyżce do maksymalnie 3/4 wysokości foremki. Wyrównać powierzchnię.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni (grzałka góra dół). Serniczki piec 25 minut, następnie pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Mus truskawkowy
- 2 łyżeczki żelatyny przesypać do miseczki zalać 20 ml zimnej wody, pozostawić na 10 minut do napęcznienia.
- Truskawki, odszypułkować umyć i osuszyć. Pokroić, przełożyć do blendera (lub malaksera), blendować na gładką masę.
- Zagęszczoną żelatynę podgrzać bardzo krótko w mikrofali lub rondelku, nie może się zagotować, bo straci właściwości.
- Zblendowane truskawki przelać do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny, podgrzać tylko do rozpuszczenia cukru, mieszając. Nie zagotowywać. Do musu truskawkowego przelać żelatynę dokładnie wymieszać i przelać na ostudzone serniczki.
- Pozostawić na noc w lodówce, następnego dnia ostrożnie wyjąć z foremki, boki musu lekko obkroić nożem. Przyozdobić świeżymi owocami i miętą.
Video
Notes
Pyszne delikatne serniczki z musem truskawkowym są proste w przygotowaniu i bardzo efektowne, idealnie nadają się na imprezy.
Komentarze