Mini Pavlova

Mini Pavlova

Pyszna i szybka w przygotowaniu beza mini Pavlova. Wystarczy, że dopilnujesz ilości cukru, temperatury i czasu suszenia a bezy wyjdą wyśmienite. Ja przygotowałam 4 szt., ale z tej ilości białek możesz przygotować również 6 mniejszych.
Beza Pavlova jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. To pyszny i rozpływający się w ustach deser, polecam gorąco:) Najlepiej prezentuje się ze świeżymi owocami. Krem najlepiej jest nakładać na bezę tuż przed podaniem.
Poniżej zamieszam również filmik z Youtube - zachęcam do subskrypcji kanału po więcej pysznych przepisów!

Składniki

Beza

  • 4 białka (u mnie rozmiar L) Powinny mieć temperaturę pokojową.
  • szczypta soli
  • 260 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16 g)
  • 200 g truskawek lub innych świeżych owoców
4 bezy

Instrukcja

Beza

  • Nie zostawiaj tej czynności na później - nagrzej teraz piekarnik do 150 stopni, koniecznie teraz:)
  • Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, możesz je włożyć na chwilkę do ciepłej wody.
  • Białka przełóż do misy miksera dodaj szczyptę soli i zmiksuj aż staną się puszyste.
  • Następie dodawaj stopniowo po łyżce cukru, powoli, nie spiesząc się:)
  • Gdy białka będą już ubite na sztywno, dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, całość zmiksuj.
  • Blachę piekarnika posmaruj delikatnie w 4 miejscach ubitym białkiem (dzięki temu papier nie będzie się przesuwał). Uformuj 4 bezy. Ja zrobiłam 4, ale spokojnie możesz zrobić 6. Łyżką lub łopatką pozagarniaj boki do góry.
  • Temperaturę piekarnika zmniejsz do 100 stopni (termo obieg). Włóż bezy. Piecz 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak bezy na 30-40 minut. Następnie wyciągnij bezy i pozostaw je w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.

Krem

  • Do misy miksera przełóż mascarpone i śmietankę 30%. Dodaj cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Krem ułóż na bezie tuż przed podaniem. Ja wycisnęłam krem z rękawa cukierniczego. Pamiętaj jednak, że należy to robić szybko. Krem nie może długo przebywać w rękawie. Na górze ułóż ulubione owoce.
  • mini beza pavlova
5 from 3 votes

Video

Notes

Mini beza Pavlova to pyszny, rozpływający się w ustach deser. szybki i prosty w przygotowaniu a do tego bardzo efektowny.. Mini bezy warto jest przygotować dzień przed imprezą a krem nakładać krótko przed podaniem. 

Podsumowanie

Course: Bezy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz