
Pyszna i szybka w przygotowaniu beza mini Pavlova. Wystarczy, że dopilnujesz ilości cukru, temperatury i czasu suszenia a bezy wyjdą wyśmienite. Ja przygotowałam 4 szt., ale z tej ilości białek możesz przygotować również 6 mniejszych.Beza Pavlova jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. To pyszny i rozpływający się w ustach deser, polecam gorąco:) Najlepiej prezentuje się ze świeżymi owocami. Krem najlepiej jest nakładać na bezę tuż przed podaniem.Poniżej zamieszam również filmik z Youtube - zachęcam do subskrypcji kanału po więcej pysznych przepisów!
Składniki
Beza
- 4 białka (u mnie rozmiar L) Powinny mieć temperaturę pokojową.
- szczypta soli
- 260 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16 g)
- 200 g truskawek lub innych świeżych owoców
Instrukcja
Beza
- Nie zostawiaj tej czynności na później - nagrzej teraz piekarnik do 150 stopni, koniecznie teraz:)
- Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, możesz je włożyć na chwilkę do ciepłej wody.
- Białka przełóż do misy miksera dodaj szczyptę soli i zmiksuj aż staną się puszyste.
- Następie dodawaj stopniowo po łyżce cukru, powoli, nie spiesząc się:)
- Gdy białka będą już ubite na sztywno, dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, całość zmiksuj.
- Blachę piekarnika posmaruj delikatnie w 4 miejscach ubitym białkiem (dzięki temu papier nie będzie się przesuwał). Uformuj 4 bezy. Ja zrobiłam 4, ale spokojnie możesz zrobić 6. Łyżką lub łopatką pozagarniaj boki do góry.
- Temperaturę piekarnika zmniejsz do 100 stopni (termo obieg). Włóż bezy. Piecz 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak bezy na 30-40 minut. Następnie wyciągnij bezy i pozostaw je w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.
Krem
- Do misy miksera przełóż mascarpone i śmietankę 30%. Dodaj cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Krem ułóż na bezie tuż przed podaniem. Ja wycisnęłam krem z rękawa cukierniczego. Pamiętaj jednak, że należy to robić szybko. Krem nie może długo przebywać w rękawie. Na górze ułóż ulubione owoce.
Video
Notes
Mini beza Pavlova to pyszny, rozpływający się w ustach deser. szybki i prosty w przygotowaniu a do tego bardzo efektowny.. Mini bezy warto jest przygotować dzień przed imprezą a krem nakładać krótko przed podaniem.
Komentarze