mini bezy

Mini bezy

Dziś prosty przepis na mini bezy, którymi ozdobisz zarówno torty jak i desery.

Składniki

  • 4 białka (rozmiar L)
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • różowy barwnik spożywczy
1 puszka

Wyposażenie

  • 2 blachy z wyposażenia piekarnika
  • 3 rękawy cukiernicze
  • 3 tylki (u mnie: Wilton 1M, 2D, 8B)

Instrukcja

  • 4 jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, można je na chwilę włożyć do ciepłej wody.
  • Białka oddzielić od żółtek, będą potrzebne jedynie białka.
  • Ocieplone białka przelać do misy miksera, dodać szczyptę soli, miksować aż piana stanie się puszysta.
  • Następnie dodajemy stopniowo cukier (drobny do wypieków). Miksujemy do momentu aż piana stanie się sztywna i cukier rozpuści się. Najlepiej sprawdzić "pod palcem" czy nie jest wyczuwalny cukier.
  • Gdy białka będą już ubite na sztywno a cukier rozpuścił się dodajemy 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę octu winnego, miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
  • Blachę smarujemy w rogach ubitym białkiem i przyklejamy papier do pieczenia.
  • Obcinamy końce 3 rękawów cukierniczych, i wkładamy tylki, u mnie: 1M, 2D i 8B.
  • Pierwszy rękaw z tylką 8B napełniamy 1/3 ubitych białek, ściskamy końcówkę i wyciskamy ulubione kształty jak na filmiku.
  • Teraz dodaję małą ilość różowego barwnika spożywczego (na patyczku) i miksuję na niskich obrotach aż barwnik rozprowadzi się po całości białek.
  • Przekładamy część białek do kolejnego rękawa z tylką 2d i wyciskamy kolejne kształty. Na koniec pozostają różyczki - tu tylka 1M, jak na filmiku poniżej.
  • Piekarnik nagrzewamy do 90℃ (termoobieg). Gdy osiągnie wskazaną temperaturę wkładamy blaszki z bezami możliwie jak najniżej i suszymy bezy przez 1,5h.
  • Bezy po ususzeniu pozostawiamy do ostudzenia na kratce, a następnie przekładamy do blaszanych puszek jak na pierniki. Można je wykorzystać nawet po tygodniu do zdobienia tortów, ciast i deserów.
    mini bezy
  • mini bezy
5 from 2 votes

Video

Notes

Mini bezy są bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne ważne kwestie, na które trzeba zwrócić uwagę: 1) białka należy ogrzać w ciepłej wodzie i pilnować podczas ubijania, aby cukier w pełni się rozpuścił, dlatego lepiej jest używać drobny cukier.

Podsumowanie

Course: desery
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz