
Dziś prosty przepis na mini bezy, którymi ozdobisz zarówno torty jak i desery.
Składniki
- 4 białka (rozmiar L)
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- różowy barwnik spożywczy
Wyposażenie
- 2 blachy z wyposażenia piekarnika
- 3 rękawy cukiernicze
- 3 tylki (u mnie: Wilton 1M, 2D, 8B)
Instrukcja
- 4 jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, można je na chwilę włożyć do ciepłej wody.
- Białka oddzielić od żółtek, będą potrzebne jedynie białka.
- Ocieplone białka przelać do misy miksera, dodać szczyptę soli, miksować aż piana stanie się puszysta.
- Następnie dodajemy stopniowo cukier (drobny do wypieków). Miksujemy do momentu aż piana stanie się sztywna i cukier rozpuści się. Najlepiej sprawdzić "pod palcem" czy nie jest wyczuwalny cukier.
- Gdy białka będą już ubite na sztywno a cukier rozpuścił się dodajemy 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę octu winnego, miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
- Blachę smarujemy w rogach ubitym białkiem i przyklejamy papier do pieczenia.
- Obcinamy końce 3 rękawów cukierniczych, i wkładamy tylki, u mnie: 1M, 2D i 8B.
- Pierwszy rękaw z tylką 8B napełniamy 1/3 ubitych białek, ściskamy końcówkę i wyciskamy ulubione kształty jak na filmiku.
- Teraz dodaję małą ilość różowego barwnika spożywczego (na patyczku) i miksuję na niskich obrotach aż barwnik rozprowadzi się po całości białek.
- Przekładamy część białek do kolejnego rękawa z tylką 2d i wyciskamy kolejne kształty. Na koniec pozostają różyczki - tu tylka 1M, jak na filmiku poniżej.
- Piekarnik nagrzewamy do 90℃ (termoobieg). Gdy osiągnie wskazaną temperaturę wkładamy blaszki z bezami możliwie jak najniżej i suszymy bezy przez 1,5h.
- Bezy po ususzeniu pozostawiamy do ostudzenia na kratce, a następnie przekładamy do blaszanych puszek jak na pierniki. Można je wykorzystać nawet po tygodniu do zdobienia tortów, ciast i deserów.
Video
Notes
Mini bezy są bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne ważne kwestie, na które trzeba zwrócić uwagę: 1) białka należy ogrzać w ciepłej wodzie i pilnować podczas ubijania, aby cukier w pełni się rozpuścił, dlatego lepiej jest używać drobny cukier.
Komentarze