
Pyszne i szybkie w przygotowaniu mini babeczki cytrynowe. Zawsze się udają.
Składniki
- 230 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 150 g masła
- 100 g śmietany 18%
- 90 g cukru pudru
- 3 średnie jajka
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Dodatkowo
- 50 g białej czekolady startej na grubych oczkach tarki
Wyposażenie
- 2 foremki na mini babeczki (po 6 szt.) (u mnie silikonowa)
Instrukcja
- 150g masła przełożyć do miski, dodać 90 g cukru pudru ucierać aż będzie białe i puszyste. Druga wersja dla leniwców - czyli dla mnie to miksowanie:) Całość wykonuję mikserem jest szybciej i przyjemniej, efekt ten sam:)
- Dodać 3 całe jajka, zmiksować. Na tym etapie ciasto wygląda na zważone, ale nie ma to absolutnie wpływu na wypiek.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części, ponieważ jest gorzka), dodać do ciasta.
- Dodać sok z całej cytryny oraz 100g śmietany 18%, zmiksować (ciasto nadal wygląda na zważone:))
- 230g mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta delikatnie miksując. Możesz teraz odetchnąć, ciasto już nie jest zważone:)
- Ciasto przełożyć do foremek na 3/4 wysokości, u mnie 2 foremki po 6 szt.
- Piec w temperaturze 180 stopni góra - dół przez 30 minut. Obserwuj swoje babeczki, powinny być zarumienione, w zależności od piekarnika należy wydłużyć lub skrócić czas o ok. 5 minut.
Lukier cytrynowy
- Babeczki są pyszne same w sobie, wystarczy posypać je cukrem pudrem. Jeśli jednak lubisz ozdabiać babeczki jak ja, przygotuj ze mną lukier cytrynowy, który posypiemy tartą białą czekoladą.
- Do rondelka wycisnąć sok z połowy cytryny, zagotwać, następnie ściągnąć z ognia i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając rózgą, aż zacznie gęstnieć.
- Polać babeczki i posypać startą na grubych oczkach tarki czekoladą.
- Jeśli jednak puder zdążył zastygnąć, co zdarza się często - posmaruj babeczki ciepłą wodą i przyłóż do startej białej czekolady lekko dociskając, wówczas uzyskasz ładną obwódkę z białej czekolady.
Notes
Szybkie babeczki cytrynowe. Wilgotne i pyszne:)
Komentarze