Mielone z pieczarkami i serem
Pyszny i szybki obiad dla zwolenników mięsa.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 200 g pieczarek
- 80 g sera żółtego
- 2 jajka
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 50 ml zimnej wody
- sól, pieprz
Wyposażenie
- duży półmisek
Instrukcja
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor.
- Do dużego półmiska przekładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulkę, 2 jajka, starte na grubych oczkach tarki pieczarki oraz ser. Doprawiamy oregano, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem a na koniec dolewamy odrobinę lodowatej wody. Dodajemy 4-5 łyżek bułki tartej i całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
- Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem ziemniaczki w koszulce z koperkiem i mizeria.
Uwagi
Kotlety mielone w wersji na bogato czyli z pieczarkami i serem to eksplozja smaków dla kubków smakowych.
Komentarze