Mielone z pieczarkami i serem

Mielone z pieczarkami i serem

Pyszny i szybki obiad dla zwolenników mięsa.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 200 g pieczarek
  • 80 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
20 kotletów

Wyposażenie

  • duży półmisek

Instrukcja

  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor.
  • Do dużego półmiska przekładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulkę, 2 jajka, starte na grubych oczkach tarki pieczarki oraz ser. Doprawiamy oregano, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem a na koniec dolewamy odrobinę lodowatej wody. Dodajemy 4-5 łyżek bułki tartej i całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem ziemniaczki w koszulce z koperkiem i mizeria.
    Mielone z pieczarkami i serem
5 from 1 vote

Uwagi

Kotlety mielone w wersji na bogato czyli z pieczarkami i serem to eksplozja smaków dla kubków smakowych.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Dodatki do obiadu
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz