
Pierniczki miękkie zaraz po upieczeniu. Bardzo łatwy przepis- ciasto wyrabiamy ręcznie bez użycia miksera.
Składniki
- 300 g mąki pszennej (ja użyłam tortową typ 450)
- 2 łyżki masła
- 120 g drobnego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 mała łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 4 łyżki ciepłego mleka
Wyposażenie
- blacha do pieczenia
- foremki
Instrukcja
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- 2 łyżki miodu rozpuścić w rondelku. Jeszcze gorący miód wlać do mąki i od razu posiekać nożem.
- Ciągle siekając dodawać po kolei 120g cukru, 1,5 łyżeczki sody, 20 g przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę cynamonu.
- Następnie dodać 2 łyżki zimnego masła i całość posiekać.
- Dodać 1 jajko a następnie stopniowo po 1 łyżce ciepłego mleka zagniatając ciasto rękoma ok. 10 minut. Uformować kulę.
- Stolnicę podsypać lekko mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać za pomocą foremek. Ciasto nie może być zbyt cienko rozwałkowane, ponieważ pierniki będą twardsze.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczki ułożyć w odstępach od siebie, ponieważ lekko urosną. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut, grzałka góra - dół (w zależności od piekarnika.) Najlepiej zaglądać od czasu do czasu do piekarnika i w razie potrzeby skrócić czas pieczenia.
- Po ostudzeniu udekorować ulubionym lukrem. Idealne nadaje się do tego lukier królewski.
Notes
Pyszne miękkie pierniki zaraz po upieczeniu. Większość pierników należy pozostawić w pojemniku plastikowym, aby zmiękły. Te nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu.
Komentarze