Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Pierniczki miękkie zaraz po upieczeniu. Bardzo łatwy przepis- ciasto wyrabiamy ręcznie bez użycia miksera.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej (ja użyłam tortową typ 450)
  • 2 łyżki masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 mała łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 4 łyżki ciepłego mleka
20 porcji

Wyposażenie

  • blacha do pieczenia
  • foremki

Instrukcja

  • Mąkę przesiać na stolnicę.
  • 2 łyżki miodu rozpuścić w rondelku. Jeszcze gorący miód wlać do mąki i od razu posiekać nożem.
  • Ciągle siekając dodawać po kolei 120g cukru, 1,5 łyżeczki sody, 20 g przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę cynamonu.
  • Następnie dodać 2 łyżki zimnego masła i całość posiekać.
  • Dodać 1 jajko a następnie stopniowo po 1 łyżce ciepłego mleka zagniatając ciasto rękoma ok. 10 minut. Uformować kulę.
  • Stolnicę podsypać lekko mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać za pomocą foremek. Ciasto nie może być zbyt cienko rozwałkowane, ponieważ pierniki będą twardsze.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczki ułożyć w odstępach od siebie, ponieważ lekko urosną. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut, grzałka góra - dół (w zależności od piekarnika.) Najlepiej zaglądać od czasu do czasu do piekarnika i w razie potrzeby skrócić czas pieczenia.
  • Po ostudzeniu udekorować ulubionym lukrem. Idealne nadaje się do tego lukier królewski.
    Miękkie pierniki
4.73 from 11 votes

Notes

Pyszne miękkie pierniki zaraz po upieczeniu. Większość pierników należy pozostawić w pojemniku plastikowym, aby zmiękły. Te nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu.

Podsumowanie

Course: Słodkie przekąski
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz