Miękkie pierniki

Miękkie pierniczki

Przepyszne pierniczki, które robi się na prawdę szybko. Po upieczeniu są od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Uwielbiamy je, pieczemy je co najmniej dwa razy przed świętami, bo szybko znikają..

Składniki

  • 500 gram mąki pszennej (ja użyłam tortową typ 450)
  • 120 gram masła
  • 180 gram cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 8 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej +1 łyżeczka ciepłej wody do rozpuszczenia
20 porcji

Wyposażenie

  • blacha do pieczenia
  • foremki

Instrukcja

  • Masło, kakao, kawę, miód, cukier i przyprawę korzenną podgrzać w rondelku aż do rozpuszczenia składników. Ciągle mieszać aż do rozpuszczenia.
  • Zdjąć z ognia, dodać do masy 200 gram mąki i zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  • Następnie dodać jajka, śmietanę, resztę mąki i sodę rozpuszczoną w wodzie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Zagnieść ciasto aż ciasto będzie błyszczące i gładkie.
  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 minut, będzie lepiej wałkować.
  • Stolnicę podsypać lekko mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 05 - 06 mm i wykrawać za pomocą foremek. Nie należy piec zbyt cienkich pierników, żeby się nie przypaliły. Grubsze są smaczniejsze.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 8-9 minut.
  • Po ostudzeniu udekorować ulubionym lukrem. Ja wyciskam sok z cytryny do rondelka zagotowuję i podsypuję cukrem pudrem aż zacznie gęstnieć. Lubię ten lukier ze względu na kwasowość. Pierniczki są już przecież słodkie. Przechowywać w pojemnikach plastikowych.
    Miękkie pierniki
4.25 from 4 votes

Notes

Pyszne miękkie pierniki zaraz po upieczeniu. Większość pierników należy pozostawić w pojemniku plastikowym, aby zmiękły. Te nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu.

Podsumowanie

Course: Słodkie przekąski
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz