Massaman curry

Massaman curry z kurczakiem

Massaman curry to stosunkowo łagodne curry z delikatną nutką cynamonu. Idealnie komponuje się z kurczakiem i ryżem jaśminowym.

Składniki

  • 3 łyżeczki pasty massaman curry
  • 200 gram piersi z kurczaka
  • 1 trawa cytrynowa (jeśli nie posiadasz świeżej możesz dodać 1 łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej)
  • 1 łyżka pokrojonego w cienkie plastry świeżego korzenia imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • szczypta kolendry do przyozdobienia

Jako dodatek

  • 1 woreczek ryżu jaśminowego
2 porcje

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Pastę curry chwilkę podgrzać na patelni. Wówczas uwolni swój aromat. Dodać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać aż do połączenia składników.
  • Imbir obrać pokroić w cienkie, podłużne plastry, dodać do curry.
  • Trawę cytrynową obrać z pierwszej warstwy, przekroić wzdłuż i na pół i dodać do curry.
  • Pierś z kurczaka umyć, pokroić ostrym nożem na cienkie podłużne plastry o dł. 3 cm, dodać do curry. Smażyć razem około 5 minut. Celowo dodaję kurczaka na końcu. Pokrojony w cienkie plastry dochodzi bardzo szybko i nie jest twardy.
  • Podawać z ryżem jaśminowym. Ja lubię też do massaman curry z chlebkami naan. Maczam je w massaman curry. To połącznie też jest super - chociaż ryż jaśminowy sprawdza się najlepiej. Tutaj znajdziecie przepis na chlebki naan.
    Massaman curry
5 from 2 votes

Notes

Massaman curry to delikatne curry z nutką cynamonu. Idealnie komponuje się z kurczakiem. Ja preferuję dodawać kurczaka cienko pokrojonego na ostatnie 5 minut wówczas nie jest przesmażony - spróbuj - z pewnością poczujesz różnice w smaku.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz