
Massaman curry to stosunkowo łagodne curry z delikatną nutką cynamonu. Idealnie komponuje się z kurczakiem i ryżem jaśminowym.
Składniki
- 3 łyżeczki pasty massaman curry
- 200 gram piersi z kurczaka
- 1 trawa cytrynowa (jeśli nie posiadasz świeżej możesz dodać 1 łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej)
- 1 łyżka pokrojonego w cienkie plastry świeżego korzenia imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- szczypta kolendry do przyozdobienia
Jako dodatek
- 1 woreczek ryżu jaśminowego
Instrukcja
- Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Pastę curry chwilkę podgrzać na patelni. Wówczas uwolni swój aromat. Dodać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać aż do połączenia składników.
- Imbir obrać pokroić w cienkie, podłużne plastry, dodać do curry.
- Trawę cytrynową obrać z pierwszej warstwy, przekroić wzdłuż i na pół i dodać do curry.
- Pierś z kurczaka umyć, pokroić ostrym nożem na cienkie podłużne plastry o dł. 3 cm, dodać do curry. Smażyć razem około 5 minut. Celowo dodaję kurczaka na końcu. Pokrojony w cienkie plastry dochodzi bardzo szybko i nie jest twardy.
- Podawać z ryżem jaśminowym. Ja lubię też do massaman curry z chlebkami naan. Maczam je w massaman curry. To połącznie też jest super - chociaż ryż jaśminowy sprawdza się najlepiej. Tutaj znajdziecie przepis na chlebki naan.
Notes
Massaman curry to delikatne curry z nutką cynamonu. Idealnie komponuje się z kurczakiem. Ja preferuję dodawać kurczaka cienko pokrojonego na ostatnie 5 minut wówczas nie jest przesmażony - spróbuj - z pewnością poczujesz różnice w smaku.
Komentarze