Marynata miodowo - musztardowa do karkówki i żeberek

Marynata miodowo - musztardowa do karkówki i żeberek

Nie kupuj karkówki w marynacie. Zawiera mnóstwo soli, wzmacniaczy smaku i konserwanty.. Przepis na marynatę musztardowo - miodową jest bardzo prosty, wystarczy dzień wcześniej zamarynować plastry karkówki i cieszyć się smakiem. Marynatę przygotowałam na 1 kg karkówki.

Składniki

  • 1 szklanka oleju (ja użyłam z pestek winogron)
  • 1 łyżka marynaty teriyaki
  • 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam z modeny)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
6 porcji

Instrukcja

  • Olej przelać do miski, dodać wszystkie składniki.
  • Wymieszać ubijakiem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Marynatę przygotowałam na 1kg karkówki lub żeberek.
  • Karkówkę pokroić w plastry, maczać w marynacie, odkładać do naczynia przekładając każdy rząd świeżym rozmarynem.
  • Życzę Wam smacznego!
    Marynata miodowo - musztardowa do karkówki i żeberek
5 from 3 votes

Notes

Marynaty są proste w przygotowaniu a jeśli wykonasz je sama zredukujesz ilość konserwantów, soli i ulepszaczy smaku w Twojej diecie. Konserwanty łączą się w żołądku z kwasami żołądkowymi tworząc komórki nowotworowe, sól zaś w nadmiernej ilości zatrzymuje wodę w organizmie co sprawia, że puchniemy a więc w kolejnym etapie tyjemy. Dlatego tak ważne jest, żeby rezygnować z gotowych rozwiązań! Marynatę też zrób sama - to zajmie Ci chwilkę! 

Podsumowanie

Course: Marynata
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz