
Nie kupuj karkówki w marynacie. Zawiera mnóstwo soli, wzmacniaczy smaku i konserwanty.. Przepis na marynatę musztardowo - miodową jest bardzo prosty, wystarczy dzień wcześniej zamarynować plastry karkówki i cieszyć się smakiem. Marynatę przygotowałam na 1 kg karkówki.
Składniki
- 1 szklanka oleju (ja użyłam z pestek winogron)
- 1 łyżka marynaty teriyaki
- 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam z modeny)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego majeranku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Instrukcja
- Olej przelać do miski, dodać wszystkie składniki.
- Wymieszać ubijakiem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Marynatę przygotowałam na 1kg karkówki lub żeberek.
- Karkówkę pokroić w plastry, maczać w marynacie, odkładać do naczynia przekładając każdy rząd świeżym rozmarynem.
- Życzę Wam smacznego!
Notes
Marynaty są proste w przygotowaniu a jeśli wykonasz je sama zredukujesz ilość konserwantów, soli i ulepszaczy smaku w Twojej diecie. Konserwanty łączą się w żołądku z kwasami żołądkowymi tworząc komórki nowotworowe, sól zaś w nadmiernej ilości zatrzymuje wodę w organizmie co sprawia, że puchniemy a więc w kolejnym etapie tyjemy. Dlatego tak ważne jest, żeby rezygnować z gotowych rozwiązań! Marynatę też zrób sama - to zajmie Ci chwilkę!
Komentarze