
Pyszna słodko - kwaskowa marynata do łososia. Łosoś bardzo lubi wszelkie marynaty z dodatkiem miodu, czy kwaskowej limonki. Marynata idealnie nadaje się do pieczonego lub grillowanego łososia.
Składniki
- 300-400 g łososia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Łososia umyć poporcjować, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Do półmiska wlać 6 łyżek oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczkę ostrej musztardy i sok z połowy limonki. Dokładnie wymieszać rózgą do połączenia składników.
- Łososia namoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut.
- Piec (polanego obficie marynatą) w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 - 20 minut. Łososia nie należy piec zbyt długo, ponieważ będzie za suchy. Łosoś powinien pozostać soczysty i delikatny, wówczas jest najlepszy.
Notes
Marynata miodowo limonkowa nadaje łososiowi delikatny słodkawo kwaskowy smak, idelanie komponuje się z łososiem. Do tak przyrządzonego łososia nadają się wszelkie chrupiące sałatki, ryż czy szparagi. Serdecznie polecam - jest pyszna.
Komentarze