Marynata miodowo limonkowa do łososia

Marynata miodowo limonkowa do łososia

Pyszna słodko - kwaskowa marynata do łososia. Łosoś bardzo lubi wszelkie marynaty z dodatkiem miodu, czy kwaskowej limonki. Marynata idealnie nadaje się do pieczonego lub grillowanego łososia.

Składniki

  • 300-400 g łososia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
400 g

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Łososia umyć poporcjować, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Do półmiska wlać 6 łyżek oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczkę ostrej musztardy i sok z połowy limonki. Dokładnie wymieszać rózgą do połączenia składników.
  • Łososia namoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut.
  • Piec (polanego obficie marynatą) w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 - 20 minut. Łososia nie należy piec zbyt długo, ponieważ będzie za suchy. Łosoś powinien pozostać soczysty i delikatny, wówczas jest najlepszy.
    Marynata miodowo limonkowa do łososia
5 from 2 votes

Notes

Marynata miodowo limonkowa nadaje łososiowi delikatny słodkawo kwaskowy smak, idelanie komponuje się z łososiem. Do tak przyrządzonego łososia nadają się wszelkie chrupiące sałatki, ryż czy szparagi. Serdecznie polecam - jest pyszna.

Podsumowanie

Rodzaj: Marynaty
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 10 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz