Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

Pyszna marynata na bazie sosu sojowego, musztardy i miodu, czosnku i ziół, które sprawią, że mięso będzie kruche i soczyste - jak dla mnie najlepsza marynata do karkówki na grilla. Marynatę przygotowałam na 700g karkówki

Składniki

  • 700 g karkówki
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 7 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3-4 ząbki ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 ostrej papryki w proszku
  • świeży rozmaryn
700 g karkówki

Wyposażenie

  • duży półmisek

Instrukcja

  • Ważne - do marynaty nie należy dodawać soli - sos sojowy jest słony, w zupełności wystarczy.
  • Karkówkę umyć, pokroić na plastry, odstawić.
  • Do dużego półmiska wlać 7 łyżek oleju roślinnego, 5 łyżek jasnego sosu sojowego, dodać 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki ostrej musztardy, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku, wycisnąć przez praskę 3-4 ząbki czosnku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą.
  • Każdy kotlet karkówki dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w półmisku, przykryć świeżym rozmarynem. Półmisek przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 24h - po tym czasie karkówka jest gotowa do smażenia na grillu. Karkówka będzie wówczas krucha i delikatna, serdecznie Wam polecam!
    Marynata do karkówki
5 from 1 vote

Notes

Najlepsza marynata do karkówki na grilla, dzięki niej karkówka będzie soczysta i krucha, serdecznie Wam polecam!

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz