Małże w winie i pomidorach

Małże w winie i pomidorach

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, idealne na kolację we dwoje:)

Składniki

  • 1 kg świeżych małży (pakowanych hermetycznie)
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 lampki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
2 porcje

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz pokrojone w grubą kostkę 2 białe cebule, zeszklić.
  • Kupując świeże małże należy zwrócić uwagę, aby były pozamykane, wówczas są świeże. Małże należy umyć pod zimną bieżącą wodą, odrzucić otwarte muszle.
  • Następnie przełożyć małże do garnka, dodać 2 puszki krojonych pomidorów oraz 2 lampki wina co jakiś czas mieszając, przyprawić solą i pieprzem a na koniec dodać pokrojoną pietruszkę, dodaję również łodygi, mają w sobie mnóstwo smaku, dzięki czemu sos będzie wyśmienity.
  • Małży nie należy gotować zbyt długo, podczas gotowania wszystkie się otworzą. Wystarczy im do 10 minut duszenia w sosie.
  • Podawać ze świeżą bagietką.
    Małże w winie i pomidorach
5 from 1 vote

Notes

Pyszne małże w sosie na bazie wina i pomidorów. Dodatkowo pietruszka świetnie się komponuje z całym daniem. Idealny pomysł na kolację we dwoje.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz