
Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, idealne na kolację we dwoje:)
Składniki
- 1 kg świeżych małży (pakowanych hermetycznie)
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 lampki białego wytrawnego wina
- 2 puszki pomidorów krojonych
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz pokrojone w grubą kostkę 2 białe cebule, zeszklić.
- Kupując świeże małże należy zwrócić uwagę, aby były pozamykane, wówczas są świeże. Małże należy umyć pod zimną bieżącą wodą, odrzucić otwarte muszle.
- Następnie przełożyć małże do garnka, dodać 2 puszki krojonych pomidorów oraz 2 lampki wina co jakiś czas mieszając, przyprawić solą i pieprzem a na koniec dodać pokrojoną pietruszkę, dodaję również łodygi, mają w sobie mnóstwo smaku, dzięki czemu sos będzie wyśmienity.
- Małży nie należy gotować zbyt długo, podczas gotowania wszystkie się otworzą. Wystarczy im do 10 minut duszenia w sosie.
- Podawać ze świeżą bagietką.
Notes
Pyszne małże w sosie na bazie wina i pomidorów. Dodatkowo pietruszka świetnie się komponuje z całym daniem. Idealny pomysł na kolację we dwoje.
Komentarze