Makowiec japoński
Mój ulubiony makowiec - pozostaje długo wilgotny, jest wyśmienity! Poniżej zamieściłam Wam również filmik z przygotowania - zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube:)
Składniki
- 200 g zmielonego maku
- 400 ml gorącego mleka
- 2 duże jabłka
- 6 jajek
- 6 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
Polewa czekoladowa
- 90 g gorzkiej czekolady (60%)
- 100 ml śmietanki 30%
Do ozdobienia
- płatki migdałów
- świeża lub mrożona żurawina
Wyposażenie
- 1 Tortownica 24cm
Instrukcja
- 200g mielonego maku zalać 400 ml gorącego mleka, odstawić na 40 minut, następnie odsączyć z nadmiaru mleka na drobnym sicie.
- Jabłka umyć, obrać zetrzeć na grubych oczkach tarki, wycisnąć z nadmiaru soku.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W osobnej misie 120 g masła utrzeć lub zmiksować ze 150g cukru pudru.
- Następnie dodawać stopniowo żółtka. Miksować aż masa stanie się puszysta.
- Zmniejszyć obroty miksera, dodawać stopniowo mak za każdym razem delikatnie miksując.
- Następnie dodać na raz: starte jabłka, 6 czubatych łyżek kaszy manny i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 opakowania cukru wanilinowego. Zmiksować tylko do połączenia składników.
- Następnie dodać posiekaną żurawinę, posiekane orzechy, 1 łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczy oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra - dół)
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier.
- Przygotowaną masę makową przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach (grzałka góra - dół) przez 45 - 50 minut aż makowiec stanie się rumiany (do suchego patyczka).
- Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzone ciasto okroić lekko nożem przed odpięciem formy.
Polewa czekoladowa
- Masę przygotować dopiero po ostudzeniu makowca, najlepiej na następny dzień. W rondelku podgrzać 100 ml śmietanki i 90g gorzkiej czekolady ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Polać ostudzony makowiec przyozdobić płatkami migdałów i żurawiną.
Film
Uwagi
Pyszny, wilgotny makowiec japoński - idealny na Święta.
Komentarze