Makowiec japoński

Makowiec japoński

Mój ulubiony makowiec - pozostaje długo wilgotny, jest wyśmienity! Poniżej zamieściłam Wam również filmik z przygotowania - zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube:)

Składniki

  • 200 g zmielonego maku
  • 400 ml gorącego mleka
  • 2 duże jabłka
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Polewa czekoladowa

  • 90 g gorzkiej czekolady (60%)
  • 100 ml śmietanki 30%

Do ozdobienia

  • płatki migdałów
  • świeża lub mrożona żurawina
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 24cm

Instrukcja

  • 200g mielonego maku zalać 400 ml gorącego mleka, odstawić na 40 minut, następnie odsączyć z nadmiaru mleka na drobnym sicie.
  • Jabłka umyć, obrać zetrzeć na grubych oczkach tarki, wycisnąć z nadmiaru soku.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • W osobnej misie 120 g masła utrzeć lub zmiksować ze 150g cukru pudru.
  • Następnie dodawać stopniowo żółtka. Miksować aż masa stanie się puszysta.
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodawać stopniowo mak za każdym razem delikatnie miksując.
  • Następnie dodać na raz: starte jabłka, 6 czubatych łyżek kaszy manny i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 opakowania cukru wanilinowego. Zmiksować tylko do połączenia składników.
  • Następnie dodać posiekaną żurawinę, posiekane orzechy, 1 łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczy oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra - dół)
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier.
  • Przygotowaną masę makową przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach (grzałka góra - dół) przez 45 - 50 minut aż makowiec stanie się rumiany (do suchego patyczka).
  • Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto okroić lekko nożem przed odpięciem formy.

Polewa czekoladowa

  • Masę przygotować dopiero po ostudzeniu makowca, najlepiej na następny dzień. W rondelku podgrzać 100 ml śmietanki i 90g gorzkiej czekolady ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  • Polać ostudzony makowiec przyozdobić płatkami migdałów i żurawiną.
    Makowiec japoński
  • Makowiec japoński
5 from 54 votes

Film

Uwagi

Pyszny, wilgotny makowiec japoński - idealny na Święta.

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz