
Do tego dania użyłam makaronu foglie, ale idealnie pasuje również penne. Do tego duża ilość czosnku, oliwa z oliwek, szpinak i feta - pyszne i szybkie danie.
Składniki
- 250 g makaronu foglie (dostępny często w biedronce) można zamienić na penne
- 1 biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera feta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz 1 białą cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić.
- Dodać mrożony szpinak, co jakiś czas mieszać aż do całkowitego rozmrożenia.
- Dodać 2/3 op. fety dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać 2 kolejne ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
- Na koniec dodać na patelnię ugotowany makaron, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na gotowe danie pokruszyć pozostałą fetę.
Notes
Pyszne i szybkie danie, które przygotujesz w 30 minut. Idealne po pracy - do tego duża zawartość błonnika i białka.
Komentarze