Makaron ze szpinakiem i fetą

Makaron ze szpinakiem i fetą

Do tego dania użyłam makaronu foglie, ale idealnie pasuje również penne. Do tego duża ilość czosnku, oliwa z oliwek, szpinak i feta - pyszne i szybkie danie.

Składniki

  • 250 g makaronu foglie (dostępny często w biedronce) można zamienić na penne
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
4 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz 1 białą cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić.
  • Dodać mrożony szpinak, co jakiś czas mieszać aż do całkowitego rozmrożenia.
  • Dodać 2/3 op. fety dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać 2 kolejne ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
  • Na koniec dodać na patelnię ugotowany makaron, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na gotowe danie pokruszyć pozostałą fetę.
    Makaron ze szpinakiem i fetą
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie danie, które przygotujesz w 30 minut. Idealne po pracy - do tego duża zawartość błonnika i białka.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz